26/05/16

Финале циклуса „За авантуристе“ на концерту у петак 27. маја у 20 часова на Коларцу, посвећено је Џејмсу Бонду, шпијуну чије је име синоним за авантуру. Први пут на програму наћи ће се музика из филмова о тајном агенту 007, коју ће са филхармоничарима извести диригент Габријел Фелц. Авантуристички дух концерта допуниће Друга симфонија Милана Ристића и виртуоз на обои Франсоа Лело, који ће своје вештине показати у Концерту за обоу и оркестар Бохуслава Мартинуа.
 
Избор музичких тема из чувеног серијала представЉа пресек педесетогодишње саге о Бонд музици, са свим својим успонима и падовима, изненађењима и разочарањима, катастрофама и тријумфима… Њен аутор, Монти Норман, осмислио је тему, коју је касније Џон Бери аранжирао у музику која пристаје опасном шпијуну и тако креирао жанр шпијунске филмске музике. Од „Голдфингера“ до „Казино Ројала“, публика ће бити део музичких авантура неодољивог британског агента.
 
„Концерт намењен ’авантуристима’ представља пресек музичких тенденција педесетих и шездесетих година прошлог века, за које је карактеристична мешавина класике, попа и џеза. Зато наша авантура почиње неокласичном Симфонијом бр. 2 Милана Ристића, изузетним примером историје српске музике. Наставља се Мартинуовим модерно-класичним Концертом за обоу, а тријумфује сугестивном и заводљивом музичком шпијунажом”, каже Габријел Фелц, генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније.
 
Познат широм света као најбоЉи обоиста своје генерације, Франсоа Лело је изградио интернационалну каријеру наступима са најпознатијим оркестрима и у најзначајнијим концертним дворанама и фестивалима, изводећи репертоар од барока до савремених композиција. Обогатиће “авантуристички” концерт бравурама на обои у композицији чешког композитора Бохуслава Мартинуа, врцавог, духовитог и моторичног карактера.
 
Циклус „За авантуристе“ је кроз пет концерата у току сезоне 2015/16 представио необичне, свеже и модерне концепте, као и нетипичне инструменте. Један од најтраженијих програма у понуди нове сезоне Београдске филхармоније, наставиће да спаја оно што је наизглед неспојиво и да представља најхрабрије уметнике светске музичке сцене.