28/09/21

Veče Šostakoviča u Filharmoniji

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom, povodom prvog zajedničkog nastupa u novoj sezoni, u petak 1. oktobra na Kolarcu (20č). Sa orkestrom priprema veče Šostakoviča, a kao solista nastupa superstar na violončelu, Johanes Mozer.

Stari znanac i miljenik filharmonijske publike, kanadsko-nemački violončelista zemunskog porekla, Johanes Mozer, odsviraće Koncert br. 1, jedan od najtežih koncerata u literaturi za ovaj instrument, posvećen Mstislavu Rostropoviču.

Mozer je jedan od vodećih violončelista sveta, dobitnik mnogih nagrada kao što je prva na čuvenom takmičenju “Čajkovski”. Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Mazel, Jansons, Gergijev, Mehta, Jurovski, Jarvi, Neze-Segen, Dudamel, kao i sa najpoznatijim svetskim orkestrima.

Drugi deo koncerta posvećen je brutalnoj simfoniji broj 10 u Felcovom  jedinstvenom i inspirativnom tumačenju. Ovo delo direktno vodi u godinu Staljinove smrti i precizno daje sliku tog vremena. Priča o stalnom sukobu Šostakoviča sa sovjetskim vlastima veoma je poznata, a čim je do njega došla vest o smrti diktatora, kompozitorov prvi potez je bila ova simfonija koja sumira sve što je imao da kaže ali i označava novi početak.

Ulaznice za koncert su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije kao i onlajn.