28/09/21

Вече Шостаковича у Филхармонији

Шеф-диригент Габријел Фелц поново је пред Београдском филхармонијом, поводом првог заједничког наступа у новој сезони, у петак 1. октобра на Коларцу (20ч). Са оркестром припрема вече Шостаковича, а као солиста наступа суперстар на виолончелу, Јоханес Мозер.

Стари знанац и миљеник филхармонијске публике, канадско-немачки виолончелиста земунског порекла, Јоханес Мозер, одсвираће Концерт бр. 1, један од најтежих концерата у литератури за овај инструмент, посвећен Мстиславу Ростроповичу.

Мозер је један од водећих виолончелиста света, добитник многих награда као што је прва на чувеном такмичењу “Чајковски”. Редовно сарађује са врхунским диригентима као што су Мути, Мазел, Јансонс, Гергијев, Мехта, Јуровски, Јарви, Незе-Сеген, Дудамел, као и са најпознатијим светским оркестрима.
Други део концерта посвећен је бруталној симфонији број 10 у Фелцовом јединственом и инспиративном тумачењу. Ово дело директно води у годину Стаљинове смрти и прецизно даје слику тог времена. Прича о сталном сукобу Шостаковича са совјетским властима веома је позната, а чим је до њега дошла вест о смрти диктатора, композиторов први потез је била ова симфонија која сумира све што је имао да каже али и означава нови почетак.

Улазнице за концерт су у продаји на билетарници Београдске филхармоније као и онлајн.