Languages

Budući da je jedan od naših najvažnijih cilјeva negovanje nove koncertne publike, motivisani odličnim odjekom u javnosti koji imaju programi za mlađe generacije, posvetili smo se strateškom osmišlјavanju i realizaciji programa za decu i mlade. Edukativni programi namenjeni su deci od najranijeg predškolskog uzrasta, do studentske populacije.

Naša misija je da što veći broj dece dobije priliku da uđe u koncertnu dvoranu i čuje i vidi orkestar, kao i da motivišemo mlade da se upoznaju sa Filharmonijom i klasičnom muzikom. Zato smo redovnu koncertnu sezonu obogatili i ciklusima koncerata za decu.

Organizovani dolazak dece različitih uzrasta na probe i koncerte, takođe je deo ovog strateškog plana. U zavisnosti od cilјeva posete i uzrasta dece, oni se upoznaju sa institucijom, zgradom, načinom rada orkestra, elementarnim muzičkim pojmovima, ili osnovama menadžmenta u kulturi.

U tom cilјu negujemo i uspešnu praksu poseta manjih sastava Filharmonije vrtićima i školama, gde se ostvaruje neposredan kontakt dece sa muzičarima i instrumentima, a sve u okruženju bliskom detetu.

Kontinuirano nastojimo da unapredimo ovaj segment rada  koji smatramo jednim od najznačajnijih cilјeva naše institucije, sa najvećom društvenom vrednošću.

U nameri da negujemo svoju koncertnu publiku još od najranijeg uzrasta, dva puta godišnje organizujemo koncerte za decu.

Dečji programi sadrže elemente pravog simfonijskog koncerta, sa velikim orkestrom na sceni, dirigentom i standardnim simfonijskim programom, a da bi mališani u svet klasične muzike ušli na njima prilagođen način tu je i glumac narator. Kostimi, ilustracije, predstavlјanje instrumenata, igra, samo su neki od načina kojima nastojimo da decu upoznamo sa simfonijskom muzikom.

Oktobar je rezervisan za predškolski uzrast, a u martu su programi namenjeni učenicima nižih razreda osnovne škole. Ovo su najveseliji periodi naše koncertne sezone, kada za deset dana kroz salu Beogradske filharmonije prođe više od 2000 dece.

U nekoliko prethodnih sezona sa velikim uspehom za decu smo svirali Vivaldijeva Četiri godišnja doba,  muziku iz filma Hari Poter, Dž. Vilijamsa, priču Peća i vuk, Sergeja Prokofjeva, Karneval životinja, Kamija Sen Sansa, Čarobnjakov učenik, Pola Dikaa, Priču o Babaru, F. Pulanka, simfonijsku bajku Krcko oraščić, P. I. Čajkovskog…

Koncerti se realizuju radnim danima, u prepodnevnim terminima u saradnji sa predškolskim ustanovama i školama, a za sve informacije i prijave možete nas kontaktirati putem mejla karte@bgf.rs.

Aktuelne koncerte možete pogledati OVDE.

Otvorene probe su jedan od najzapaženijih projekata institucije u javnosti. Ovaj vid interaktivnog pristupa edukaciji namenjen je deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Glavni nosioci su muzičari Beogradske filharmonije, koji na način prilagođen uzrastu, uvode mališane u svet klasične muzike.

Radionice se sastoje od tri dela: uvodna prezentacija instrumenata, proba instrumenata i prisustvovanje redovnoj probi orkestra, gde se u toku petnaest minuta boravka deca upoznaju sa punim simfonijskim zvukom.

Prezentacija je prilagođena uzrastu dece, tako da se najmlađima pristupa prvenstveno kroz igru, dok se za školsku decu priprema priča sa više edukativnih elemenata.

Dinamika održavanja Otvorenih proba je jednom mesečno u toku redovne sezone.

Termini u sezoni 2023/24:

04.10.2023.

29.11.2023.

28.02.2024.

03.04.2024.

08.05.2024.

22.05.2024.  

Program počinje u 9:30 časova, a završava se u 10.15. Prijave za grupe od maksimum 30 dece primamo putem imejla filhademija@bgf.co.rs.

Ovi programi namenjeni su deci školskog uzrasta, kao i studentima. Posete Filharmoniji, u zavisnosti od uzrasta, uklјučuju prezentaciju o samoj instituciji, upoznavanje muzičara i simfonijskog orkestra, obilazak zgrade, upoznavanje sa kapacitetima i planovima ustanove i prisustvovanje probama orkestra.

U saradnji sa muzičkim školama organizujemo stručne posete probama, a za odabrane učenike postoji mogućnost prisustvovanja koncertima.

Za organizovane posete studenata menadžmenta pripremamo cilјane stručne prezentacije, u saradnji sa predmetnim profesorima. Takođe pružamo podršku u izradi naučnih radova iz oblasti menadžmenta u kulturi.

U prethodnim sezonama, ugostili smo grupe učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, gimnazijalce iz Šapca, Lebana, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, učenike muzičkih škola Vojislav Vučković i Kosta Manojlović iz Beograda, Isidor Bajić iz Novog Sada, studente Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta dramskih umetnosti, Megatrend univerziteta, Fakulteta za medije i komunikacije i druge.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj program, prijavite se putem imejla pr@bgf.co.rs.

Od 2016. započet je dugoročni projekat, Čas muzičkog sa Filharmoničarima koji se realizuje u saradnji sa beogradskim školama. U pitanju je dopuna planu i programu iz predmeta Muzička kultura, kada u toku jednog školskog časa muzičari u školi prezentuju najznačajnije  instrumentalne grupe. Do sada smo se družili sa sedmacima osnovnih škola Mihailo Petrović Alas i Skadarlija.

Pogledajte kako je izgledao jedan čas muzičkog sa nama.

Takođe, nastavlјamo sa posetama naših muzičara vrtićima, gde deca u svakodnevnom ambijentu stiču prva iskustva i saznanja o muzici.

Nastojimo da što je više moguće donesemo sve programe za decu i van Beograda, kao i da dođemo do mališana koji su sprečeni da nas sami posete.

Pogledajte kako je Dvački kvintet u Rumi i Čačku izveo Peću i vuka za više od 1000 dece.

Vivaldijeva Četiri godišnja doba – novogodišnji poklon deci iz Zavoda za zaštitu dece i omladine.

  • Sledeći koncert