30/10/19

Početak filharmonijskog ciklusa „Betoven Dramakvin“, predvodi stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin, u petak 1. novembra na Kolarcu od 20 časova. Kao solisti sa orkestrom nastupaju sopran Aneta Ilić i violinista Andrej Baranov, a na programu se dela Betovena, Šostakoviča i Čajkovskog.

Ciklus „Dramakvin Betoven“ govori o kompozitorovoj naklonosti ka dramskom žanru i povezanosti njegovog opusa sa delima Šekspira, Getea i Šilera. Oni su mu bili večita inspiracija, koja se prenela i na kasnije generacije kompozitora. O zainteresovanosti za dramski žanr svedoči opera Fidelio, čiju će koncertnu ariju „Ah, perfido“ (Ah, neverniče) pevati Aneta Ilić i pokazati izuzetne vokalne sposobnosti koje se traže od solistkinje.

Još jedan kompozitor začinio je stranice partitura dramom – Šostakovič je svoj Koncert za violinu i orkestar br. 1 napisao za Davida Ojstraha koji je za solističku deonicu rekao da je „tipično šekspirovska uloga“. Ovo delo će tumačiti violinista mlađe generacije, Andrej Baranov, pobednik brojnih takmičenja i stalni gost najpoznatijih svetskih muzičkih kuća.

Koncert zaokružuje Treća simfonija Čajkovskog, a sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno do 19 časova na blagajni Kolarca.