30/10/19

Почетак филхармонијског циклуса „Бетовен Драмаквин“, предводи стални гостујући диригент Данијел Рајскин, у петак 1. новембра на Коларцу од 20 часова. Као солисти са оркестром наступају сопран Анета Илић и виолиниста Андреј Баранов, а на програму се дела Бетовена, Шостаковича и Чајковског.

Циклус „Драмаквин Бетовен“ говори о композиторовој наклоности ка драмском жанру и повезаности његовог опуса са делима Шекспира, Гетеа и Шилера. Они су му били вечита инспирација, која се пренела и на касније генерације композитора. О заинтересованости за драмски жанр сведочи опера Фиделио, чију ће концертну арију „Ах, перфидо“ (Ах, неверниче) певати Анета Илић и показати изузетне вокалне способности које се траже од солисткиње.

Још један композитор зачинио је странице партитура драмом – Шостакович је свој Концерт за виолину и оркестар бр. 1 написао за Давида Ојстраха који је за солистичку деоницу рекао да је „типично шекспировска улога“. Ово дело ће тумачити виолиниста млађе генерације, Андреј Баранов, победник бројних такмичења и стални гост најпознатијих светских музичких кућа.

Концерт заокружује Трећа симфонија Чајковског, а сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно до 19 часова на благајни Коларца.