Languages

Vladimir Kulenović

Dobitnik Nagrade ser Džordž Šolti u oblasti dirigovanja 2015. godine, Vladimir Kulenović je trenutno angažovan kao muzički direktor Simfonijskog orkestra iz Lejk Foresta. Prethodno je radio kao glavni dirigent Letnjeg muzičkog festivala Kjoto u Japanu, zamenik glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i Opere iz Jute i rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije. Veoma je tražen kao gostujući dirigent najpoznatijih orkestara u SAD-u, Evropi i Aziji.
 
Među aktuelnim angažmanima u SAD-u izdvajaju se prvi nastupi sa simfonijskim orkestrima iz Čikaga, Hjustona, Indijanapolisa, Kolambusa, Noksvila i Laboka, kao i povratak saradnji sa Simfonijskim orkestrom iz Džeksonvila, gde je u martu 2013. godine dirigovao na poludogišnjem Nacionalnom predstavlјanju dirigenata Bruno Valter u organizaciji Lige američkih dirigenata. Na azijskom kontinentu, Kulenović je sarađivao sa Malezijskom filharmonijom i ponovo nastupao u Nacionalnoj koncertnoj dvorani na Tajvanu sa Simfonijskim orkestrom iz Tajpeja, nakon što je u protekle dve sezone ostvario visoko ocenjene nastupe u ovoj dvorani. Kulenovićevi angažmani u Evropi uklјučuju tri koncerta sa Beogradskom filharmonijom, dva sa Makedonskom filharmonijom i produkciju opere Aida sa Makedonskom nacionalnom operom.
 
Među nedavnim angažmanima svakako treba pomenuti nastup sa Betoven orkestrom iz Bona u dvorani Betovenhale, Nemačkim kamernim orkestrom iz Nojsa na Rajni, Slovenačkom i Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Lejk Foresta, Simfonijskim orkestrom Grand Rapids, Evergrin simfonijskim orkestrom, Orkestrom Džulijarda u Dvorani Alis Tuli Linkoln centra i Orkestrom kanadskog nacionalnog centra za umetnost u Otavi. Od festivalskih nastupa tu su Aspen, Kabrilјo, Mocarteum u Salcburgu i Verbije. Kao stipendista programa za usavršavanje dirigenata na Verbije festivalu 2009. godine, Kulenović je dirigovao na dva nastupa koja su imala televizijski prenos širom sveta, a zatim je dobio poziv da bude dirigent-asistent Kurtu Mazuru sa Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga. Takođe, imao je čast da za Zubina Mehtu priprema Beogradsku filharmoniju na festivalu u Dubrovniku. Tokom proteklih sezona, sarađivao je sa znamenitim solistima poput Leona Flajšera, Augustina Hadeliča, Miše Majskog, Akiko Suvanaj, Filipa Kvinta, Džozefa Silverštajna i Ralfa Votapeka, a u sezoni 2014/15. je nastupao sa Emanuelom Pajijem, Žozeom Fegalijem, Elenom Baškirovom i Torleifom Tedenom.
 
Pored studija kod Kurta Mazura u periodu 2008–2012. godine, Vladimir Kulenović je, takođe, diplomac muzičke akademije Džulijard, gde mu je dodelјena Nagrada za izvrsno dirigovanje Čarls Šif nakon završetka postdiplomskih studija pod mentorstvom Džejmsa Deprista i Alana Gilberta. Osim toga, diplomirao je na Institutu Pibodi, u klasi Gustava Majera, kao i na Bostonskom konzervatorijumu, na kome je diplomirao u klasi Brusa Hangena kao student generacije sa najvišim počastima i postao dobitnik prestižne nagrade Alfred B. Vitni, za najviša akademska ostvarenja. Dobitnik je stipendije fondacije Bruno Valter, stipendista fondacije Mendelson-Bartoldi 2012. godine, kao i dobitnik Nagrade za pomoć u razvoju karijere Fondacije ser Džordž Šolti U.S. 2012, 2013. i 2014. godine.
 
Kao pijanista, Kulenović je osvojio Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista Rubinštajn u Parizu.