Languages

Владимир Куленовић

Добитник Награде сер Џорџ Шолти у области дириговања 2015. године, Владимир Куленовић је тренутно ангажован као музички директор Симфонијског оркестра из Лејк Фореста. Претходно је радио као главни диригент Летњег музичког фестивала Кјото у Јапану, заменик главног диригента Симфонијског оркестра и Опере из Јуте и резиденцијални диригент Београдске филхармоније. Веома је тражен као гостујући диригент најпознатијих оркестара у САД-у, Европи и Азији.
 
Међу актуелним ангажманима у САД-у издвајају се први наступи са симфонијским оркестрима из Чикага, Хјустона, Индијанаполиса, Коламбуса, Ноксвила и Лабока, као и повратак сарадњи са Симфонијским оркестром из Џексонвила, где је у марту 2013. године дириговао на полудогишњем Националном представљању диригената Бруно Валтер у организацији Лиге америчких диригената. На азијском континенту, Куленовић је сарађивао са Малезијском филхармонијом и поново наступао у Националној концертној дворани на Тајвану са Симфонијским оркестром из Тајпеја, након што је у протекле две сезоне остварио високо оцењене наступе у овој дворани. Куленовићеви ангажмани у Европи укључују три концерта са Београдском филхармонијом, два са Македонском филхармонијом и продукцију опере Аида са Македонском националном опером.
 
Међу недавним ангажманима свакако треба поменути наступ са Бетовен оркестром из Бона у дворани Бетовенхале, Немачким камерним оркестром из Нојса на Рајни, Словеначком и Загребачком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Лејк Фореста, Симфонијским оркестром Гранд Рапидс, Евергрин симфонијским оркестром, Оркестром Џулијарда у Дворани Алис Тули Линколн центра и Оркестром канадског националног центра за уметност у Отави. Од фестивалских наступа ту су Аспен, Кабриљо, Моцартеум у Салцбургу и Вербије. Као стипендиста програма за усавршавање диригената на Вербије фестивалу 2009. године, Куленовић је дириговао на два наступа која су имала телевизијски пренос широм света, а затим је добио позив да буде диригент-асистент Курту Мазуру са Гевандхаус оркестром из Лајпцига. Такође, имао је част да за Зубина Мехту припрема Београдску филхармонију на фестивалу у Дубровнику. Током протеклих сезона, сарађивао је са знаменитим солистима попут Леона Флајшера, Аугустина Хаделича, Мише Мајског, Акико Суванај, Филипа Квинта, Џозефа Силверштајна и Ралфа Вотапека, а у сезони 2014/15. је наступао са Емануелом Пајијем, Жозеом Фегалијем, Еленом Башкировом и Торлеифом Теденом.
 
Поред студија код Курта Мазура у периоду 2008–2012. године, Владимир Куленовић је, такође, дипломац музичке академије Џулијард, где му је додељена Награда за изврсно дириговање Чарлс Шиф након завршетка постдипломских студија под менторством Џејмса Деприста и Алана Гилберта. Осим тога, дипломирао је на Институту Пибоди, у класи Густава Мајера, као и на Бостонском конзерваторијуму, на коме је дипломирао у класи Бруса Хангена као студент генерације са највишим почастима и постао добитник престижне награде Алфред Б. Витни, за највиша академска остварења. Добитник је стипендије фондације Бруно Валтер, стипендиста фондације Менделсон-Бартолди 2012. године, као и добитник Награде за помоћ у развоју каријере Фондације сер Џорџ Шолти У.С. 2012, 2013. и 2014. године.
 
Као пијаниста, Куленовић је освојио Другу награду на Међународном такмичењу пијаниста Рубинштајн у Паризу.