Languages

Valentin Urjupin

Maestro Valentin Urjupin svojim dirigovanjem demonstrira kako obazrivost dovodi do preciznije percepcije prilikom slušanja Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Valentin Urjupin je izuzetan umetnik u dva pogleda: pre nego što je postigao uspeh na dirigentskom podijumu, osvojio je više od 20 međunarodnih takmičenja kao klarinetista i nastupao širom sveta. S obzirom na brojne dirigentske angažmane – kako na opernom tako i na simfonijskom polju – njegovi nastupi kao soliste postaju sve ređi. Međutim, Valentin Urjupin se povremeno može videti na koncertima u ulozi i dirigenta i klarinetiste, gde i svira i diriguje.

 

Jedan od vrhunaca aktuelne sezone je poziv da se vrati u Frankfurtsku operu. Tamo diriguje novom produkcijom opere Čajkovskog Čarobnica, nakon što je prošle sezone postigao veliki uspeh sa operama Kralj Edip i Ljubičica. Debituje takođe sa holandskim Fion orkestrom Gelderlanda i Overajsela, sa kojim je na turneji, zatim u pozorištu Darmštat gde diriguje orkestarskim programom, kao i sa Kraljevskim simfonijskim orkestrom Sevilje. Takođe ponovo sarađuje sa Filharmonijom Janaček, Kamernim orkestrom iz Lozane i sa Filharmonijom Nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna, sa kojom nastavlja rad na snimanju svih violinskih dela Alfreda Šnitkea, sa Fridmanom Ajhornom i Vadimom Gluzmanom.

 

Među drugim gostujućim dirigentskim angažmanima su i nastup sa Slovenačkom filharmonijom, Filharmonijom Novi Japan, orkestrom Tapiola Sinfonietta, Simfonijskim orkestrom Radija Jugozapadne Nemačke, Toskanskim orkestrom, Filharmonijom opštinskog pozorišta u Bolonji, Simfonijskim orkestrom iz Milana Đuzepe Verdi, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, MAV Simfonijskim orkestrom iz Budimpešte i Filharmonijom Južne Holandije. Kao dirigent opere, vodio je veoma hvaljene produkcije u Štutgartskoj državnoj operi (Ljubav za tri pomoranže) i na Festivalu u Bregencu (Evgenije Onjegin 2019. i Sibir 2022. godine). Takođe je više puta bio gost na tirolskom letnjem festivalu Festšpile Erl.

 

U jesen 2021. godine, Valentin Urjupin postaje glavni dirigent i umetnički direktor Novaja Opere u Moskvi. Tamo je predstavio dve velike produkcije, Korngoldovu Mrtvi grad i Masneovu Pepeljugu pre nego što je podneo ostavku na tu funkciju. Kao umetnički direktor Rostovskog simfonijskog orkestra od 2015. do 2021. godine, Valentin Urjupin je razvio orkestar u jedan od najuglednijih ansambala u Rusiji. Osim sopstvenih koncertnih serija u Moskovskoj filharmoniji (Koncertna dvorana Čajkovski), orkestar je gostovao na nastupima pod njegovim vođstvom, uključujući i nastup u Bruknerhausu u Lincu. U Rusiji, Valentin Urjupin je redovno nastupao i sa drugim vodećim orkestrima, uključujući Državni akademski simfonijski orkestar Jevgenij Svetlanov, Filharmoniju Sankt Peterburga, Filharmoniju Urala i Ruski nacionalni omladinski simfonijski orkestar, sa kojim je poslednji put nastupao na Festivalu u Lucernu 2021. godine. Tokom nekoliko godina blisko je sarađivao sa orkestrom MusicAeterna pri Permskoj operi.

 

Pobednik 8. Međunarodnog takmičenja za dirigente Ser Đerđ Šolti (2017), Urjupin je završio studije i klarineta i dirigovanja na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Učio je kod Genadija Rošdestvenskog i klarinetiste Jevgenija Petrova, a takođe je asistirao i Valeriju Gergijevu i Vladimiru Jurovskom.