Languages

Valentin Urjupin

“Čajkovski nikada nije bio ovoliko moderan, a dirigent Valentin Urjupin to prezentuje konzistentno i zapanjujuće” – Süddeutsche Zeitung

 

Valentin Urjupin je vrstan dirigent kako simfonijskog, tako i operskog repertoara. Na oba ova žanrovska polja, u nedavnim godinama izgradio je bliska umetnička partnerstva sa simfonijskim orkestrima i operskim kućama.

 

Pored predstojećih debitantskih nastupa, dobio je pozivnice da ponovo nastupa sa Simfonijskim orkestrom Bečkog radija, Frankfurtskom operom, Teatrom Ređo iz Torina, Slovenačkom filharmonijom, Filharmonijom Nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna, kao i Novim nacionalnim teatrom Tokija, gde će dirigovati produkcijom Evgenija Onjegina Čajkovskog. Sledi mu prvo gostovanje sa Državnom operom u Hanoveru, takođe dirigujući Evgenijem Onjeginom, kao i produkcija Karmen sa Državnom operom u Berlinu i Verdijev Nabuko sa Pozorištem u Nirnbergu; takođe mu predstoje debitantski nastupi sa Roterdamskom filharmonijom.

 

Kao gostujući dirigent takođe je sarađivao sa Bečkim simfonijskim orkestrom, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Holandskim filharmonijskim orkestrom, Filharmonijom Novi Japan, orkestrom Tapiola Sinfonietta, Simfonijskim orkestrom Radija Jugozapadne Nemačke, Toskanskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom Teatra u Bolonji, Simfonijskim orkestrom iz Milana Đuzepe Verdi, Filharmonijom Janaček, Filharmonijskim orkestrom Žorž Enesku, Kamernim orkestrom iz Lozane, i Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. Kao operski dirigent, predvodio je istaknute produkcije u Državnoj operi u Štutgartu (Zaljubljen u tri narandže) i Festivalu u Bregencu (Evgenije Onjegin, 2021. godine i Sibir, 2022. godine). Takođe je u nekoliko navrata bio gost na tirolskom letnjem festivalu Festšpile Erl.

 

Sarađivao je sa solistima poput Patricije Kopačinskaje, Larsom Fogtom, Tomasom Hempsonom, Brinom Terfelom, Barbarom Hanigen, Pepeom Romerom, Asmik Grigorjan, Vadimom Gluzmanom, Vadimom Rjepinom, Jurijem Bašmetom, Denisom Macujevim, Nikolajem Luganskim, Sergejem Hačatrjanom i Mark-Andreom Hamelinom. Repertoar Valentina Urjupina obuhvata stvaralaštvo od Jozefa Hajdna i Jana Dimasa Zelenke, do Tomasa Adesa, Jorga Vidmana i Kaje Sarijaho.

 

U jesen 2021. godine, Valentin Urjupin postaje glavni dirigent i umetnički direktor Nove opere u Moskvi. Tamo je predstavio dve velike produkcije, Korngoldov Mrtvi grad i Masneovu Pepeljugu pre nego što je podneo ostavku na tu funkciju. Kao umetnički direktor Rostovskog simfonijskog orkestra od 2015. do 2021. godine, Valentin Urjupin je razvio orkestar u jedan od najuglednijih ansambala u Rusiji.

 

U Rusiji, Valentin Urjupin je redovno nastupao i sa drugim vodećim orkestrima, uključujući Državni akademski simfonijski orkestar Jevgenij Svetlanov, Filharmoniju Sankt Peterburga, orkestar Teatra Marinski, Uralski filharmonijski orkestar i Ruski nacionalni omladinski simfonijski orkestar, sa kojim je poslednji put nastupao na Festivalu u Lucernu 2021. godine. Tokom nekoliko godina blisko je sarađivao sa orkestrom MusicAeterna pri Permskoj operi.

 

Valentin Urjupin rođen je u Lozovi, u Ukrajini, 1985. godine. Pre nego što je ostvario uspehe na dirigentskom podijumu, osvojio je više od 20 međunarodnih takmičenja i nastupao kao klarinetista na koncertima širom sveta. Kao pobednik Osmog Međunarodnog takmičenja u dirigovanju Ser Đerđ Šolti 2017. godine, završio je oba svoja studijska programa – klarinet i dirigovanje – na Moskovskom konzervatorijumu. Među njegovim profesorima bili su Genadij Roždestvenski i klarinetista Evgenij Petrov; takođe je asistirao Valeriju Gergijevu, Teodoru Kurencisu i Vladimiru Jurovskom, a posebnu inspiraciju dobio je od Kurta Mazura na njegovom poslednjem masterklasu. Zbog Urjupinovih brojnih dirigentskih angažmana, njegova solistička karijera trenutno je na drugom mestu; ipak, povremeno nastupa na koncertima u obe role, kao dirigent i klarinetista, a takođe je i kamerni muzičar.