Languages

Валентин Урјупин

“Чајковски никада није био оволико модеран, а диригент Валентин Урјупин то презентује конзистентно и запањујуће” – Süddeutsche Zeitung

 

Валентин Урјупин је врстан диригент како симфонијског, тако и оперског репертоара. На оба ова жанровска поља, у недавним годинама изградио је блиска уметничка партнерства са симфонијским оркестрима и оперским кућама.

 

Поред предстојећих дебитантских наступа, добио је позивнице да поново наступа са Симфонијским оркестром Бечког радија, Франкфуртском опером, Театром Ређо из Торина, Словеначком филхармонијом, Филхармонијом Немачког радија из Сарбрикена и Кајзерслаутерна, као и Новим националним театром Токија, где ће дириговати продукцијом Евгенија Оњегина Чајковског. Следи му прво гостовање са Државном опером у Хановеру, такође диригујући Евгенијем Оњегином, као и продукција Кармен са Државном опером у Берлину и Вердијев Набуко са Позориштем у Нирнбергу; такође му предстоје дебитантски наступи са Ротердамском филхармонијом.

 

Као гостујући диригент такође је сарађивао са Бечким симфонијским оркестром, Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Холандским филхармонијским оркестром, Филхармонијом Нови Јапан, оркестром Tapiola Sinfonietta, Симфонијским оркестром Радија Југозападне Немачке, Тосканским оркестром, Филхармонијским оркестром Театра у Болоњи, Симфонијским оркестром из Милана Ђузепе Верди, Филхармонијом Јаначек, Филхармонијским оркестром Жорж Енеску, Камерним оркестром из Лозане, и Данским националним симфонијским оркестром. Као оперски диригент, предводио је истакнуте продукције у Државној опери у Штутгарту (Заљубљен у три наранџе) и Фестивалу у Брегенцу (Евгеније Оњегин, 2021. године и Сибир, 2022. године). Такође је у неколико наврата био гост на тиролском летњем фестивалу Фестшпиле Ерл.

 

Сарађивао је са солистима попут Патриције Копачинскаје, Ларсом Фогтом, Томасом Хемпсоном, Брином Терфелом, Барбаром Ханиген, Пепеом Ромером, Асмик Григорјан, Вадимом Глузманом, Вадимом Рјепином, Јуријем Башметом, Денисом Мацујевим, Николајем Луганским, Сергејем Хачатрјаном и Марк-Андреом Хамелином. Репертоар Валентина Урјупина обухвата стваралаштво од Јозефа Хајдна и Јана Димаса Зеленке, до Томаса Адеса, Јорга Видмана и Каје Саријахо.

 

У јесен 2021. године, Валентин Урјупин постаје главни диригент и уметнички директор Нове опере у Москви. Тамо је представио две велике продукције, Корнголдов Мртви град и Маснеову Пепељугу пре него што је поднео оставку на ту функцију. Као уметнички директор Ростовског симфонијског оркестра од 2015. до 2021. године, Валентин Урјупин је развио оркестар у један од најугледнијих ансамбала у Русији.

 

У Русији, Валентин Урјупин је редовно наступао и са другим водећим оркестрима, укључујући Државни академски симфонијски оркестар Јевгениј Светланов, Филхармонију Санкт Петербурга, оркестар Театра Марински, Уралски филхармонијски оркестар и Руски национални омладински симфонијски оркестар, са којим је последњи пут наступао на Фестивалу у Луцерну 2021. године. Током неколико година блиско је сарађивао са оркестром MusicAeterna при Пермској опери.

 

Валентин Урјупин рођен је у Лозови, у Украјини, 1985. године. Пре него што је остварио успехе на диригентском подијуму, освојио је више од 20 међународних такмичења и наступао као кларинетиста на концертима широм света. Као победник Осмог Међународног такмичења у дириговању Сер Ђерђ Шолти 2017. године, завршио је оба своја студијска програма – кларинет и дириговање – на Московском конзерваторијуму. Међу његовим професорима били су Генадиј Рождественски и кларинетиста Евгениј Петров; такође је асистирао Валерију Гергијеву, Теодору Куренцису и Владимиру Јуровском, а посебну инспирацију добио је од Курта Мазура на његовом последњем мастеркласу. Због Урјупинових бројних диригентских ангажмана, његова солистичка каријера тренутно је на другом месту; ипак, повремено наступа на концертима у обе роле, као диригент и кларинетиста, а такође је и камерни музичар.