Languages

Валентин Урјупин

Маестро Валентин Урјупин својим дириговањем демонстрира како обазривост доводи до прецизније перцепције приликом слушања.Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Валентин Урјупин је изузетан уметник у два погледа: пре него што је постигао успех на диригентском подијуму, освојио је више од 20 међународних такмичења као кларинетиста и наступао широм света. С обзиром на бројне диригентске ангажмане – како на оперном тако и на симфонијском пољу – његови наступи као солисте постају све ређи. Међутим, Валентин Урјупин се повремено може видети на концертима у улози и диригента и кларинетисте, где и свира и диригује.

 

Један од врхунаца актуелне сезоне је позив да се врати у Франкфуртску оперу. Тамо диригује новом продукцијом опере Чајковског Чаробница, након што је прошле сезоне постигао велики успех са операма Краљ Едип и Љубичица. Дебитује такође са холандским Фион оркестром Гелдерланда и Оверајсела, са којим је на турнеји, затим у позоришту Дармштат где диригује оркестарским програмом, као и са Краљевским симфонијским оркестром Севиље. Такође поново сарађује са Филхармонијом Јаначек, Камерним оркестром из Лозане и са Филхармонијом Немачког радија из Сарбрикена и Кајзерслаутерна, са којом наставља рад на снимању свих виолинских дела Алфреда Шниткеа, са Фридманом Ајхорном и Вадимом Глузманом.

 

Међу другим гостујућим диригентским ангажманима су и наступ са Словеначком филхармонијом, Филхармонијом Нови Јапан, оркестром Tapiola Sinfonietta, Симфонијским оркестром Радија Југозападне Немачке, Тосканским оркестром, Филхармонијом општинског позоришта у Болоњи, Симфонијским оркестром из Милана Ђузепе Верди, Данским националним симфонијским оркестром, МАВ Симфонијским оркестром из Будимпеште и Филхармонијом Јужне Холандије. Као диригент опере, водио је веома хваљене продукције у Штутгартској државној опери (Љубав за три поморанџе) и на Фестивалу у Брегенцу (Евгеније Оњегин 2019. и Сибир 2022. године). Такође је више пута био гост на тиролском летњем фестивалу Фестшпиле Ерл.

 

У јесен 2021. године, Валентин Урјупин постаје главни диригент и уметнички директор Новаја Опере у Москви. Тамо је представио две велике продукције, Корнголдову Мртви град и Маснеову Пепељугу пре него што је поднео оставку на ту функцију. Као уметнички директор Ростовског симфонијског оркестра од 2015. до 2021. године, Валентин Урјупин је развио оркестар у један од најугледнијих ансамбала у Русији. Осим сопствених концертних серија у Московској филхармонији (Концертна дворана Чајковски), оркестар је гостовао на наступима под његовим вођством, укључујући и наступ у Брукнерхаусу у Линцу. У Русији, Валентин Урјупин је редовно наступао и са другим водећим оркестрима, укључујући Државни академски симфонијски оркестар Јевгениј Светланов, Филхармонију Санкт Петербурга, Филхармонију Урала и Руски национални омладински симфонијски оркестар, са којим је последњи пут наступао на Фестивалу у Луцерну 2021. године. Током неколико година блиско је сарађивао са оркестром MusicAeterna при Пермској опери.

 

Победник 8. Међународног такмичења за диригенте Сер Ђерђ Шолти (2017), Урјупин је завршио студије и кларинета и дириговања на Московском државном конзерваторијуму. Учио је код Генадија Рошдественског и кларинетисте Јевгенија Петрова, а такође је асистирао и Валерију Гергијеву и Владимиру Јуровском.