Languages

Srboljub Dinić

Srbolјub Dinić, šef-dirigent i umetnički direktor Orkestra Pozorišta lepih umetnosti iz Meksiko Sitija, rođen je 1969. godine u Nišu. Pohađao je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, gde je studirao klavir i kamernu muziku. Dirigovanje je studirao u klasi Volfganga Ota u Nemačkoj. Na poziv maestra Migela Gomes-Martinesa, 2001. godine dolazi na mesto prvog dirigenta Opere u Bernu. Godine 2004. postaje šef-dirigent, a od 2007. godine i muzički direktor ove operske kuće.

 

Srbolјub Dinić je dirigovao velikim brojem opera, kao što su Manon, Don Đovani, Čarobna frula, Idomenej, Puritanci, Andre Šenije, Karmen, Vali, Kavalerija Rustikana, Evgenije Onjegin, Norma, Toska, Madam Baterflaj, Travijata, Magbet, Aida, Rigoleto, Sevilјski berberin itd…

 

Tokom 2006, 2007. i 2008. godine, Srbolјub Dinić je pozivan da diriguje Tosku, Madam Baterflaj i Normu u Državnom pozorištu u Štutgartu. Debitovao je 2006. godine na Festivalu u Avanšu (Švajcarska) sa operom Trubadur Đuzepea Verdija. U novembru 2007. godine vraća se u Niš, gde je dirigovao Verdijev Rekvijem. Pod njegovom upravom održan je ciklus svečanih koncerata sa Agnes Balcom u Švajcarskoj i Italiji, sa Virtemberškom filharmonijom i Minhenskim simfonijskim orkestrom. U martu 2008. godine dirigovao je niz gala koncerata (Turneja po Aziji) uz Salvatorea Ličitru. U julu 2009. godine dirigovao je Belinijevu operu Puritanci, a 2011. Tosku na Festivalu u Savonlini (Finska), gde je dirigovao i u finalu međunarodnog pevačkog takmičenja Operskog festivala u Savonlini. U decembru 2009. godine predvodio je niz gala koncerata u Švajcarskoj i Nemačkoj sa Ramonom Vargasom i Virtemberškom filharmonijom. U julu 2010. godine je dirigovao operu Aida na otvorenom, u oktobru Karminu Buranu, a u februaru 2011. Đokondu u Pozorištu Masimo u Palermu.

 

Među brojnim orkestrima sa kojima je Srbolјub Dinić sarađivao ističu se Simfonijski orkestar iz Berna, Simfonijski orkestar iz Bazela, Festivalski orkestar iz Avanša (Švajcarska); Državni orkestar iz Štutgarta, Virtemberška filharmonija, Minhenski simfonijski orkestar, Esenska filharmonija, Frajburški simfonijski orkestar, KHG Frajburg, Nirnberški simfonijski orekstar, Državni orkestar iz Braunšvajga (Nemačka); Simfonijski orkestar iz Valensije (Španija); Orkestar Pozorišta Masimo, Kamerni orkestar Veneta, Simfonijski orkestar iz Verone (Italija); Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradska filharmonija, Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Niški simfonijski orkestar (Srbija); Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta (Hrvatska); Simfonijski orkestar iz Tajpeja (Koreja, Tajvan); Simfonijski orkestar iz Šangaja (Kina); Orkestar Palate lepih umetnosti (Meksiko); Festivalski orkestar iz Savonline (Finska); Simfonijski orkestar Mađarske radiotelevizije (Mađarska).