Languages

Србољуб Динић

Србољуб Динић, шеф-диригент и уметнички директор Оркестра Позоришта лепих уметности из Мексико Ситија, рођен је 1969. године у Нишу. Похађао је Факултет музичких уметности у Београду, где је студирао клавир и камерну музику. Дириговање је студирао у класи Волфганга Ота у Немачкој. На позив маестра Мигела Гомес-Мартинеса, 2001. године долази на место првог диригента Опере у Берну. Године 2004. постаје шеф-диригент, а од 2007. године и музички директор ове оперске куће.

 

Србољуб Динић је дириговао великим бројем опера, као што су Манон, Дон Ђовани, Чаробна фрула, Идоменеј, Пуританци, Андре Шеније, Кармен, Вали, Кавалерија Рустикана, Евгеније Оњегин, Норма, Тоска, Мадам Батерфлај, Травијата, Магбет, Аида, Риголето, Севиљски берберин итд…

 

Током 2006, 2007. и 2008. године, Србољуб Динић је позиван да диригује Тоску, Мадам Батерфлај и Норму у Државном позоришту у Штутгарту. Дебитовао је 2006. године на Фестивалу у Аваншу (Швајцарска) са опером Трубадур Ђузепеа Вердија. У новембру 2007. године враћа се у Ниш, где је дириговао Вердијев Реквијем. Под његовом управом одржан је циклус свечаних концерата са Агнес Балцом у Швајцарској и Италији, са Виртембершком филхармонијом и Минхенским симфонијским оркестром. У марту 2008. године дириговао је низ гала концерата (Турнеја по Азији) уз Салватореа Личитру. У јулу 2009. године дириговао је Белинијеву оперу Пуританци, а 2011. Тоску на Фестивалу у Савонлини (Финска), где је дириговао и у финалу међународног певачког такмичења Оперског фестивала у Савонлини. У децембру 2009. године предводио је низ гала концерата у Швајцарској и Немачкој са Рамоном Варгасом и Виртембершком филхармонијом. У јулу 2010. године је дириговао оперу Аида на отвореном, у октобру Кармину Бурану, а у фебруару 2011. Ђоконду у Позоришту Масимо у Палерму.

 

Међу бројним оркестрима са којима је Србољуб Динић сарађивао истичу се Симфонијски оркестар из Берна, Симфонијски оркестар из Базела, Фестивалски оркестар из Аванша (Швајцарска); Државни оркестар из Штутгарта, Виртембершка филхармонија, Минхенски симфонијски оркестар, Есенска филхармонија, Фрајбуршки симфонијски оркестар, КХГ Фрајбург, Нирнбершки симфонијски орекстар, Државни оркестар из Брауншвајга (Немачка); Симфонијски оркестар из Валенсије (Шпанија); Оркестар Позоришта Масимо, Камерни оркестар Венета, Симфонијски оркестар из Вероне (Италија); Симфонијски оркестар РТС-а, Београдска филхармонија, Оркестар Народног позоришта у Београду, Нишки симфонијски оркестар (Србија); Оркестар Хрватског народног казалишта (Хрватска); Симфонијски оркестар из Тајпеја (Кореја, Тајван); Симфонијски оркестар из Шангаја (Кина); Оркестар Палате лепих уметности (Мексико); Фестивалски оркестар из Савонлине (Финска); Симфонијски оркестар Мађарске радиотелевизије (Мађарска).