Languages

Pol Danijel

Pol Danijel je šef-dirigent i umetnički direktor Kraljevske filharmonije Galicije. Od 2013. do 2021. godine bio je muzički direktor Nacionalnog simfonijskog orkestra iz Bordoa, a istu funkciju imao je i u Simfonijskom orkestru Zapadne Australije iz Perta od 2009. do 2013. Nastupao je kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta. Od 1997. do 2005. godine bio je muzički direktor Engleske nacionalne opere; od 1990. do 1997, muzički direktor Severne opere i glavni dirigent Engleske severne filharmonije, dok je od 1987. do 1990. bio muzički direktor eksperimentalnog operskog ansambla Fabrika opere. Njegov operski angažman uključivalo je i dirigentsko gostovanje u Kraljevskoj operi u londonskom Kovent Gardenu, briselskoj La Mone operi, Bavarskoj državnoj operi u Minhenu, Zemperoper u Drezdenu i Metropoliten operi u Njujorku.

 

Kada su orkestarski angažmani u pitanju, Pol Danijel je nastupao sa Filharmonijom, Londonskom filharmonijom, Orkestrom Doba prosvećenosti (sa kojim je snimio Mendelsonovog Iliju za izdavačku kuću Deka), Simfonijskim orkestrom grada Birmingema, Akademijom antičke muzike, Pariskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Orkesterom Gircenih iz Kelna, Lajpciškim Gevandhaus orkestrom, Filharmonijskim orkestrom holandskog radija, Kraljevskom filharmonijom Galicije, Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Bordoa, finskim filharmonijskim orkestrom Tampere, Klivlendskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Milvokija, Njujorškom filharmonijom i Filharmonijom iz Los Anđelesa.

 

Skorašnji i budući operski angažmani uključuju Lukreciju Bordžiju i Figarovu ženidbu u Engleskoj nacionalnoj operi, Glorijanu u Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, novu porudžbinu Džudit Vir na festivalu u Bregencu i Kovent Gardenu, Lulu u La Mone u Briselu, Dete i čarolija i Patuljak u Nacionalnoj operi u Parizu, Trojance u Nemačkoj оperi u Berlinu, Ivicu i Maricu u Cirihu, Romeo i Julija na selu u Frankfurtskoj operi, operu Verter u Novom nacionalnom pozorištu u Tokiju, svetsku premijeru Rudersovog Trinaestog deteta u Santa Feu i Elektru, Tristana i Izoldu i Valkiru u Bordou. Orkestarski angažmani, pored rada u Bordou, uključuju koncerte sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Filharmonijskim orkestrom radija Bi-Bi-Si, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom, Hamburškim simfonijskim orkestrom, Minhenskim radijskim orkestrom, Australijskom nacionalnom muzičkom akademijom, Nacionalnim omladinskim orkestrom Velike Britanije i na festivalu u Bregencu. Na leto 2022. godine nastupa u Santa Feu sa Falstafom.

 

Njegovi brojna izdanja uključuju izuzetno uspešan CD Elgarove Treće simfonije za Naksos i diskografiju obogaćenu izvođenjem sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Bordoa, između ostalog dela Vagnera, Malera i Čajkovskog. Njegovo izvođenje Lulu za La Mone, sa Barbarom Hanigan u naslovnoj ulozi, objavljen je kao nagrađivani DVD. Godine 1998, Pol Danijel je dobio nagradu Olivije za izuzetno dostignuće u operi, a dobitnik je i nagrade Britanskog carstva (CBE) na godišnjoj Novogodišnjoj listi časti 2020. godine.