Languages

Пол Данијел

Пол Данијел је шеф-диригент и уметнички директор Краљевске филхармоније Галиције. Од 2013. до 2021. године био је музички директор Националног симфонијског оркестра из Бордоа, а исту функцију имао је и у Симфонијском оркестру Западне Аустралије из Перта од 2009. до 2013. Наступао је као гостујући или као стални диригент са великим оркестрима и операма широм света. Од 1997. до 2005. године био је музички директор Енглеске националне опере; од 1990. до 1997, музички директор Северне опере и главни диригент Енглеске северне филхармоније, док је од 1987. до 1990. био музички директор експерименталног оперског ансамбла Фабрика опере. Његов оперски ангажман укључивало је и диригентско гостовање у Краљевској опери у лондонском Ковент Гардену, бриселској Ла Моне опери, Баварској државној опери у Минхену, Земперопер у Дрездену и Метрополитен опери у Њујорку.

 

Када су оркестарски ангажмани у питању, Пол Данијел је наступао са Филхармонијом, Лондонском филхармонијом, Оркестром Доба просвећености (са којим је снимио Менделсоновог Илију за издавачку кућу Дека), Симфонијским оркестром града Бирмингема, Академијом античке музике, Париским оркестром, Симфонијским оркестром Баварског радија, Оркестером Гирцених. Из Келна, Лајпцишким Гевандхаус оркестром, Филхармонијским оркестром холандског радија, Краљевском филхармонијом Галиције, Националним симфонијским оркестром из Бордоа, финским филхармонијским оркестром Тампере, Кливлендским оркестром, Симфонијским оркестром из Милвокија, Њујоршком филхармонијом и Филхармонијом из Лос Анђелеса.

 

Скорашњи и будући оперски ангажмани укључују Лукрецију Борџију и Фигарову женидбу у Енглеској националној опери, Глоријану у Краљевској опери у Ковент Гардену, нову поруџбину Џудит Вир на фестивалу у Брегенцу и Ковент Гардену, Лулу у Ла Моне у Бриселу, Дете и чаролија и Патуљак у Националној опери у Паризу, Тројанце у Немачкој опери у Берлину, Ивицу и Марицу у Цириху, Ромео и Јулија на селу у Франкфуртској опери, оперу Вертер у Новом националном позоришту у Токију, светску премијеру Рудерсовог Тринаестог детета у Санта Феу и Електру, Тристана и Изолду и Валкиру у Бордоу. Оркестарски ангажмани, поред рада у Бордоу, укључују концерте са Симфонијским оркестром Баварског радија, Филхармонијским оркестром радија Би-Би-Си, Краљевским филхармонијским оркестром, Хамбуршким симфонијским оркестром, Минхенским радијским оркестром, Аустралијском националном музичком академијом, Националним омладинским оркестром Велике Британије и на фестивалу у Брегенцу. На лето 2022. године наступа у Санта Феу са Фалстафом.

 

Његова бројна издања укључују изузетно успешан ЦД Елгарове Треће симфоније за Наксос  и дискографију обогаћену извођењем са Националним симфонијским оркестром из Бордоа, између осталог дела Вагнера, Малера и Чајковског. Његово извођење Лулу за Ла Моне, са Барбаром Ханиган у насловној улози, објављен је као награђивани ДВД. Године 1998, Пол Данијел је добио награду Оливије за изузетно достигнуће у опери, а добитник је и награде Британског царства (ЦБЕ) на годишњој Новогодишњој листи части 2020. године.