Languages

Oliver Dijaz

Nakon završetka studija klavira na Konzervatorijumu Pibodi Univerziteta Džons Hopkins, bio je prvi Španac koji je dobio stipendiju Bruno Valter za orkestarsko dirigovanje na muzičkoj školi Džulijard, gde je sarađivao sa značajnim dirigentima kao što su Oto Verner Miler, Šarl Ditoa i Jurij Temirkanov.

 

Godine 2002. osnovao je simfonijski orkestar grada Hihona, a 2013. Simfonijski orkestar Barbijeri, postavši umetnički direktor i glavni dirigent obe ove institutucije.

 

Ima više desetina objavljenih CD-ova, koje su snimljene za veoma prestižne produkcijske kuće kao što su NAKSOS i Vorner mjuzik za Španiju.

 

Tokom svoje karijere dirigovao je orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Kastilje i Leona, simfonijski orkestar Gran Teatro de Liseo, gradski orkestar Valensije, Madridskom filharmonijom, itd. Takođe je sarađivao sa međunarodnim orkestrima, na primer, sa simfonijskim orkestrom Novi Amsterdam iz Njujorka, filharmonijom iz Kluža, Ruskim filharmonijskim orkestrom, i Gradskim simfonijskim orkestrom Lime.

 

Takođe je nastupao u značajnim operskim i koncertnim salama, kao što su Palata umetnosti (Valensija), zatim u operi Teatro Kampoamor (Ovijedo), Teatro de Sarsuela (Madrid), Teatro Real (Madrid), Gran Teatro de Liseo (Barselona) i Teatro da la Maestranca (Sevilja). Takođe, on je prvi španski dirigent koji je debitovao u prestižnom Helikon teatru u Moskvi.

 

Sezona 2017/18 predstavlja dalji korak napred u njegovoj karijeri. Debitovao je u koncertnim sezonama španskih orkestara, kao što su orkestar Radio televizije Madrid, Simfonijski orkestar Kastilje i Leona, Simfonijski orkestar Galicije i Orkestar Valensija. Pozvan je da gostuje u Helikon teatru u Moskvi u novoj produkciji Trubadura, a redovno sarađuje sa operom u Ovijedu i sa produkcijskom kućom Sarsuela.

 

Od 2015. nalazi se na mestu muzičkog direktora Teatro de Sarsuela u Madridu, a osnivač je i podpredsednik španske asocijacije orkestarskih dirigenata (AESDO).