Languages

Оливер Дијаз

Након завршетка студија клавира на Конзерваторијуму Пибоди Универзитета Џонс Хопкинс, био је први Шпанац који је добио стипендију Бруно Валтер за оркестарско дириговање на музичкој школи Џулијард, где је сарађивао са значајним диригентима као што су Ото Вернер Милер, Шарл Дитоа и Јуриј Темирканов.

 

Године 2002. основао је симфонијски оркестар града Хихона, а 2013. Симфонијски оркестар Барбијери, поставши уметнички директор и главни диригент обе ове институтуције.

 

Има више десетина објављених ЦД-ова, које су снимљене за веома престижне продукцијске куће као што су НАКСОС и Ворнер мјузик за Шпанију.

 

Током своје каријере дириговао је оркестрима као што су Симфонијски оркестар Кастиље и Леона, симфонијски оркестар Гран Театро де Лисео, градски оркестар Валенсије, Мадридском филхармонијом, итд. Такође је сарађивао са међународним оркестрима, на пример, са симфонијским оркестром Нови Амстердам из Њујорка, филхармонијом из Клужа, Руским филхармонијским оркестром, и Градским симфонијским оркестром Лиме.

 

Такође је наступао у значајним оперским и концертним салама, као што су Палата уметности (Валенсија), затим у опери Театро Кампоамор (Овиједо), Театро де Сарсуела (Мадрид), Театро Реал (Мадрид), Гран Театро де Лисео (Барселона) и Театро да ла Маестранца (Севиља). Такође, он је први шпански диригент који је дебитовао у престижном Хеликон театру у Москви.

 

Сезона 2017/18 представља даљи корак напред у његовој каријери. Дебитовао је у концертним сезонама шпанских оркестара, као што су оркестар Радио телевизије Мадрид, Симфонијски оркестар Кастиље и Леона, Симфонијски оркестар Галиције и Оркестар Валенсија. Позван је да гостује у Хеликон театру у Москви у новој продукцији Трубадура, а редовно сарађује са опером у Овиједу и са продукцијском кућом Сарсуела.

 

Од 2015. налази се на месту музичког директора Театро де Сарсуела у Мадриду, а оснивач је и подпредседник шпанске асоцијације оркестарских диригената (АЕСДО).