Languages

Нил Вендити

Млада диригенткиња италијанско-турског порекла Нил Вендити већ је изградила чврсте везе са оркестрима попут Оркестра дела Тоскана, Холандском филхармонијом и Анкира ансамблом из Анкаре.

 

У новембру 2019. године, Вендити је постављена за главну гостујућу диригенткињу Оркестра дела Тоскана, почев од сезоне 2020/21. Ова позиција јој је понуђена одмах након њеног првог гостовања у јулу 2019. године. Током протекле сезоне, Вендити је била помоћни диригент Марку Албрехту и Холандској филхармонији, дебитујући у амстердамском Концертгебау. Такође је асистирала Паву Јарвију и циришком Тонхале оркестру, а у току студија дириговања у Цириху дебитовала је и са Ле Сијекл, Камератом из Салцбурга и Дубровачким симфонијским оркестром.

 

За свој деби у салцбуршкој Камерати у новембру 2019. године, дириговала је дела пијанисте/композитора Фазила Саја, од кога, откако су први пут радили заједно у фебруару 2018. године, и даље добија снажну подршку.

 

Са великом наклоношћу према класичном репертоару Хајдна, Моцарта и Бетовена, Вендити такође проширује свој опус на оперско поље, диригујући Моцартовим операма Тако чине све, Фигарова женидба и Чаробна фрула, као и Бизеовом Кармен и Салијеријевим делом Прво музика, па после речи. Такође је асистирала Данијелу Рустионију у Вердијевом Ернанију у Националној опери у Лиону.

 

У сезони 2020/21, Вендити путује по Европи са Оркестра дела Тоскана, наставља да асистира Холандској филхармонији у Амстердаму и дебитује са Алстер оркестром, Оркестром Националног Капитол позоришта у Тулузу, Националним оркестром из Меца и Оркестром из Д’Оверња.

 

Тренутно завршава специјалистичке мастер студије из дириговања на Циришком универзитету уметности под менторством проф. Јоханеса Шлефлија. 2017. и 2018. године, похађала је Диригентску академију која је повезана са музичким фестивалом у Парнуу код Пава Јарвија, Немеа Јарвија и Леонида Грина, као и Диригентску академију у Гштаду 2016. и 2019. године.

 

Вендити је са 20 година награђена првом наградом на националном Премио Клаудио Абадо такмичењу за младе музичаре 2015. године, и добитница је две награде на такмичењу Музичке омладине у Букурешту 2017. године.