Languages

Neme Jarvi

Kao predvodnik jedne muzičke dinastije, Neme Jarvi je jedan od najpoštovanijih dirigenta današnjice. On diriguje mnogim najpoznatijim svetskim orkestrima i sarađuje sa solistima najvišeg ranga. Njegova velika diskografija sadrži preko 450 snimaka.

 

Tokom svoje duge i izuzetno uspešne karijere, nastupao je sa velikim orkestrima širom sveta. Trenutno je šef-dirigent Rezidenci Orkesta, umetnički direktor Estonskog nacionalnog simfonijskog orkestra i počasni dirigent i umetnički savetnik Simfonijskog orkestra Nju Džerzija. Imenovan je za umetničkog direktora Orkestra švajcarske Romandije u januaru 2011. godine, a takođe nosi i titule muzičkog direktora emeritusa Detroitskog simfonijskog orkestra, principalnog dirigenta emeritusa Geteburškog simfonijskog orkestra i počasnog dirigenta Kraljevskog škotskog nacionalnog orkestra.

 

Tokom prethodnih, i u predstojećim sezonama, ostvaruje angažmane sa Berlinskom filharmonijom, Kraljevskim Koncertgebau orkestrom, Orkestrom iz Pariza, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija Rundfunk, Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga i bečkim Simfoničarima, kao i sa Filharmonijom Los Anđelesa i Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Vašingtona, među ostalim američkim orkestrima. Ove sezone nastavlja svoju redovnu saradnju sa Bergenskim filharmonijskim orkestrom (kao početak projekta ciklusa baleta Čajkovskog) i Kraljevskim škotskim simfonijskim orkestrom RSNO (serija snimanja i koncertnih projekata). S nestrpljenjem očekuje povratak u Geteborški simfonijski orkestar gde ga očekuje uzbudljiv projekat koji će kulminirati koncertom povodom njegovog 75. rođendana. Takođe će se pojaviti sa Španskim nacionalnim orkestrom i Londonskom filharmonijom, kao i Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja. Saradnje sa solistima uključuju Žanine Jansen, Martu Argerič, Mišu Majskog, Vadima Repina, Jevgenija Kisina, Langa Langa, Jefima Bronfmana, Trulsa Murk i Franka-Petera Cimermana.

 

Njegova impresivna diskografija uključuje i hvaljene kompletne cikluse simfonija Prokofjeva, Sibeliusa, Nilsena i Bramsa. Neme Jarvi je takođe izvodio i manje poznate kompozitore poput Vilhelma Štenhamera, Huga Alvena i Nilsa Gadea, kao i kompozitore iz svoje rodne Estonije, uključujući Rudolfa Tobijasa, Edvarda Tubina i Arva Perta. Snimao je za izdavačke kuće kao što su Čandos, Dojče Gramofon, BIS i EMI, između ostalih.

 

Najnovija izdanja Nemea Jarvija sa izdavačkom kućom Čandos uključuju serijal Vagnera/de Flihera sa RSNO, snimanje Malerove Simfonije br. 7 sa Rezidenci Orkestom (koje je nagrađeno Međunarodnom nagradom za izdanja Kompozitorova kuća u Dobijaku – Toblacher Komponierhäuschen), kao i seriju orkestarskih dela Johana Halvorsena sa Bergenskim filharmonijskim orkestrom.

 

Tokom svoje karijere, Neme Jarvi je bio dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja. U Estoniji, ova priznanja uključuju počasni doktorat Muzičke akademije Estonije u Talinu i Orden Nacionalnog grba kojim ga je odlikovao predsednik Republike Estonije, g. Lenart Meri. Gradonačelnik Talina je Maestru Jarviju uručio prvi put dodeljenu ceremonijalnu lentu i grb grada, a i proglašen je za počasnog Estonca veka. Neme Jarvi ima počasni doktorat humane nauke Univerziteta Vejna Stejta u Detroitu i Univerziteta u Mičigenu, kao i počasni doktorat Univerziteta u Aberdinu i Kraljevske švedske muzičke akademije. Takođe je odlikovan Ordenom Komandanta Severne Zvezde, koji mu je dodelio švedski kralj Karlo Gustav XVI.