Languages

Неме Јарви

Као предводник једне музичке династије, Неме Јарви је један од најпоштованијих диригента данашњице. Он диригује многим најпознатијим светским оркестрима и сарађује са солистима највишег ранга. Његова велика дискографија садржи преко 450 снимака.

 

Током своје дуге и изузетно успешне каријере, наступао је са великим оркестрима широм света. Тренутно је шеф-диригент Резиденци Оркеста, уметнички директор Естонског националног симфонијског оркестра и почасни диригент и уметнички саветник Симфонијског оркестра Њу Џерзија. Именован је за уметничког директора Оркестра швајцарске Романдије у јануару 2011. године, а такође носи и титуле музичког директора емеритуса Детроитског симфонијског оркестра, принципалног диригента емеритуса Гетебуршког симфонијског оркестра и почасног диригента Краљевског шкотског националног оркестра.

 

Током претходних, и у предстојећим сезонама, остварује ангажмане са Берлинском филхармонијом, Краљевским Концертгебау оркестром, Оркестром из Париза, Симфонијским оркестром Баварског радија Rundfunk, Гевандхаус оркестром из Лајпцига и бечким Симфоничарима, као и са Филхармонијом Лос Анђелеса и Националним симфонијским оркестром из Вашингтона, међу осталим америчким оркестрима. Ове сезоне наставља своју редовну сарадњу са Бергенским филхармонијским оркестром (као почетак пројекта циклуса балета Чајковског) и Краљевским шкотским симфонијским оркестром RSNO (серија снимања и концертних пројеката). С нестрпљењем очекује повратак у Гетеборшки симфонијски Оркестар где га очекује узбудљив пројекат који ће кулминирати концертом поводом његовог 75. рођендана. Такође ће се појавити са Шпанским националним оркестром и Лондонском филхармонијом, као и Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја. Сарадње са солистима укључују Жанине Јансен, Марту Аргерич, Мишу Мајског, Вадима Репина, Јевгенија Кисина, Ланга Ланга, Јефима Бронфмана, Трулса Мурк и Франка-Петера Цимермана.

 

Његова импресивна дискографија укључује и хваљене комплетне циклусе симфонија Прокофјева, Сибелиуса, Нилсена и Брамса. Неме Јарви је такође изводио и мање познате композиторе попут Вилхелма Штенхамера, Хуга Алвена и Нилса Гадеа, као и композиторе из своје родне Естоније, укључујући Рудолфа Тобијаса, Едварда Тубина и Арва Перта. Снимао је за издавачке куће као што су Чандос, Дојче Грамофон, BIS и EMI, између осталих.

 

Најновија издања Немеа Јарвија са издавачком кућом Чандос укључују серије Вагнера/де Флихера са RSNO, снимање Малерове Симфоније бр. 7 са Резиденци Оркестом (које је награђено Међународном наградом за издања Композиторова кућа у ДобијакуToblacher Komponierhäuschen), као и серију оркестарских дела Јохана Халворсена са Бергенским филхармонијским оркестром.

 

Током своје каријере, Неме Јарви је био добитник многих међународних награда и признања. У Естонији, ова признања укључују почасни докторат Музичке академије Естоније у Талину и Орден Националног грба којим га је одликовао председник Републике Естоније, г. Ленарт Мери. Градоначелник Талина је Маестру Јарвију уручио први пут додељену церемонијалну ленту и грб града, а и проглашен је за почасног Естонца века. Неме Јарви има почасни докторат хумане науке Универзитета Вејна Стејта у Детроиту и Универзитета у Мичигену, као и почасни докторат Универзитета у Абердину и Краљевске шведске музичке академије. Такође је одликован Орденом Команданта Северне Звезде, који му је доделио шведски краљ Карло Густав XVI.