Languages

Mihail Gerc

Hvaljen od strane kritičara zbog svoje zadivljujuće preciznosti, izuzetno izražajnih gestova i topline, istaknuti estonski dirigent Mihail Gerc stekao je ugled nakon uspešnih debija sa Nacionalnim orkestrom Akademije Santa Ćećilija, lajpciškim Gevandhausom, Bi-bi-si-jevim simfonijskim orkestrom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula i Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija, gde je nastupao zajedno sa priznatim baritonom Matijasom Gerneom kao solistom. Od 2021. godine, Mihail je umetnički direktor TubIN Festivala u Estoniji, manifestacije koja promoviše izvanrednu simfonijsku muziku estonskog kompozitora Eduarda Tubina.

 

U sezoni 2023/24, Gerc se raduje ponovnom nastupu sa Simfonijskim orkestrom iz Odensea, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske u Dablinu, Kamernim orkestrom iz Talina i Gulbenkijan orkestrom, a takođe će debitovati sa orkestrom Ulster u Belfastu, Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom Žorž Enesku i Dortmundskom filharmonijom.

 

Među vrhuncima Mihailovih gostujućih nastupa nalaze se i drezdenski Štatskapele, Helsinška filharmonija, Filharmonija Osla, Danski kamerni orkestar, Luksemburška filharmonija, Simfonijski orkestar Poljskog nacionalnog radija, Simfonijski orkestar slovenačkog radija, Filharmonija iz Monte Karla, Nacionalni belgijski orkestar, Sidnejski simfonijski orkestar, NHK Simfonijski orkestar i Filharmonija iz Osake.

 

Pored svoje simfonijske koncertne karijere, Gerc je stekao obimno iskustvo u oblasti opere, kao prvi kapelmajstor i zamenik generalnog muzičkog direktora pozorišta u Hagenu (od 2015. do 2017. godine) kao i stalni dirigent Estonske nacionalne opere (od 2007. do 2014. godine). Tokom tih godina, dirigovao je u više od četrdeset različitih produkcija opere i baleta, uključujući i nedavne nove postavke Holanđanina lutalice. Kao gostujući dirigent u operi, nastupao je u renomiranim institucijama kao što su Teatar Feniće, Teatro dele Muze, Mihailovski Teatar u Sankt Peterburgu, Beloruska nacionalna Opera i mnoge druge sale.

Gerc je svoje studije dirigovanja završio na Estonskoj akademiji za muziku i Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu, gde je 2011. godine odbranio doktorat. Od 2013. do 2017. godine bio je stipendista programa Dirigentski forum Nemačkog muzičkog saveta, a 2014. godine bio je finalista takmičenja Londonskog simfonijskog orkestra Donatela Flik i takmičenja u dirigovanju Jevgenij Svetlanov.