Languages

Михаил Герц

Хваљен од стране критичара због своје задивљујуће прецизности, изузетно изражајних гестова и топлине, истакнути естонски диригент Михаил Герц стекао је углед након успешних дебија са Националним оркестром Академије Санта Ћећилија, лајпцишким Гевандхаусом, Би-би-си-јевим симфонијским оркестром, Краљевском филхармонијом из Ливерпула и Филхармонијским оркестром Француског радија, где је наступао заједно са признатим баритоном Матијасом Гернеом као солистом. Од 2021. године, Михаил је уметнички директор ТубИН Фестивала у Естонији, манифестације која промовише изванредну симфонијску музику естонског композитора Едуарда Тубина.

 

У сезони 2023/24, Герц се радује поновном наступу са Симфонијским оркестром из Оденсеa, Националним симфонијским оркестром Ирске у Даблину, Камерним оркестром из Талина и Гулбенкијан oркестром, а такође ће дебитовати са oркестром Улстер у Белфасту, Београдском филхармонијом, Филхармонијом Жорж Енеску и Дортмундском филхармонијом.

 

Међу врхунцима Михаилових гостујућих наступа налазе се и дрезденски Штатскапеле, Хелсиншка филхармонија, Филхармонија Осла, Дански камерни оркестар, Луксембуршка филхармонија, Симфонијски оркестар Пољског националног радија, Симфонијски оркестар словеначког радија, Филхармонија из Монте Карла, Национални белгијски оркестар, Сиднејски симфонијски оркестар, НХК Симфонијски оркестар и Филхармонија из Осаке.

 

Поред своје симфонијске концертне каријере, Герц је стекао обимно искуство у области опере, као први капелмајстор и заменик генералног музичког директора позоришта у Хагену (од 2015. до 2017. године) као и стални диригент Естонске националне опере (од 2007. до 2014. године). Током тих година, дириговао је у више од четрдесет различитих продукција опере и балета, укључујући и недавне нове поставке Холанђанина луталице. Као гостујући диригент у опери, наступао је у реномираним институцијама као што су Театар Фениће, Театро деле Музе, Михаиловски Театар у Санкт Петербургу, Белоруска национална Опера и многе друге сале.

 

Герц је своје студије дириговања завршио на Естонској академији за музику и Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину, где је 2011. године одбранио докторат. Од 2013. до 2017. године био је стипендиста програма Диригентски форум Немачког музичког савета, а 2014. године био је финалиста такмичења Лондонског симфонијског оркестра Донатела Флик и такмичења у дириговању Јевгениј Светланов.