Languages

Mažena Diakun

Nagrađivana dirigentkinja Mažena Diakun postala je međunarodno priznata tokom sezone 2015/16 u Parizu, nakon nekoliko koncerata sa Filharmonijom Radio Francuske, orkestrom sa kojim nastavlja da sarađuje. Od septembra 2021. godine biće umetnički direktor i glavni šef dirigent Gradskog orkestra iz Madrida (ORCAM).

Nedavni i budući angažmani uključuju Švajcarski frankofonski orkestar iz Ženeve, Nacionalni orkestar i hor Bi-Bi-Si-ja iz Velsa, Filharmoniju Radio Francuske, Nacionalni orkestar grada Meca, Nacionalni orekstar iz Tuluza, Kamerni orkestar Pariza, Orkestar Padelu, Nacionalnu varšavsku filharmoniju, Simfoniju Varsoviju, Simfonijski orkestar iz Asturiasa, Filharmoniju iz Hamburga, Severezoapadnu nemačku filharmoniju i Residenci оrkestar iz Haga. Takođe, intenzivira saradnju sa orkestrom Tulonske opere, kao njen glavni simfonijski dirigent.

Diakun je veliki ljubitelj savremene muzike i premijerno izvodi brojna dela. Tokom 2016. godine dirigovala je poljsku premijeru opere Olge Nojvirt Izgubljeni autoput (The Lost Highway) u okviru festivala Novi horizonti (New Horizons) u Vroclavu. Njeno izdanje Poljskih heroina za holandsku produkciju PWM, snimak posvećen poljskim kompozitorkama, usledio je nakon što je snimila Desetu simfoniju Pjera Anrija za nezavisnu produkcijsku kuću ALFA.

Sa velikim uspehom je završila klasu dirigovanja kod Mječaslava Gavronskog na Muzičkoj akademiji Karol Lipinski u Vroclavu, a zatim postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču u klasi Uroša Lajovica i doktorat iz muzičke umetnosti na Muzičkoj akademiji u Krakovu. Njeni mentori bili su dirigenti Hauard Grifits, Kolin Meters, Kurt Mazur, Andrej Borejko i Pjer Bulez. Trenutno je profesor dirigovanja na Muzičkoj akademiji Karol Lipinski u Vroclavu. Njene nagrade uključuju drugu nagradu na prestižnom 59. Praškom prolećnom takmičenju za dirigente u Češkoj i Srebrnu palicu na 9. Međunarodnom takmičenju Fitelberg za dirigente u Poljskoj (2012). Zatim, 2015. godine dobila je stipendiju za dirigovanje od Bostonskog simfonijskog orkestra na muzičkom festivalu u Tenglvudu. Takođe je dobitnik stipendije Taki Konkordija koju je osnovala Marin Alsop, umetnička direktorka simfonijskog orkestra iz Baltimora. U svojoj domovini, Poljskoj, Maržena Diakun je osvojila brojne nagrade.