Languages

Мажена Диакун

Награђивана диригенткиња Мажена Диакун постала је међународно призната током сезоне 2015/16 у Паризу, након неколико концерата са Филхармонијом Радио Француске, оркестром са којим наставља да сарађује. Од септембра 2021. године биће уметнички директор и главни шеф диригент Градског оркестра из Мадрида (ORCAM).

Недавни и будући ангажмани укључују Швајцарски франкофонски оркестар из Женеве, Национални оркестар и хор Би-Би-Си-ја из Велса, Филхармонију Радио Француске, Национални оркестар града Меца, Национални орекстар из Тулуза, Камерни оркестар Париза, Оркестар Паделу, Националну варшавску филхармонију, Симфонију Варсовију, Симфонијски оркестар из Астуриаса, Филхармонију из Хамбурга, Северезоападну немачку филхармонију и Ресиденци оркестар из Хага. Такође, интензивира сарадњу са оркестром Тулонске опере, као њен главни симфонијски диригент.

Диакун је велики љубитељ савремене музике и премијерно изводи бројна дела. Током 2016. године дириговала је пољску премијеру опере Олге Нојвирт Изгубљени аутопут (The Lost Highway) у оквиру фестивала Нови хоризонти (New Horizons) у Вроцлаву. Њено издање Пољских хероина за холандску продукцију PWM, снимак посвећен пољским композиторкама, уследио је након што је снимила Десету симфонију Пјера Анрија за независну продукцијску кућу ALFA.

Са великим успехом је завршила класу дириговања код Мјечаслава Гавронског на Музичкој академији Карол Липински у Вроцлаву, а затим постдипломске студије на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу у класи Уроша Лајовица и докторат из музичке уметности на Музичкој академији у Кракову. Њени ментори били су диригенти Хауард Грифитс, Колин Метерс, Курт Мазур, Андреј Борејко и Пјер Булез. Тренутно је професор дириговања на Музичкој академији Карол Липински у Вроцлаву. Њене награде укључују другу награду на престижном 59. Прашком пролећном такмичењу за диригенте у Чешкој и Сребрну палицу на 9. Међународном такмичењу Фителберг за диригенте у Пољској (2012). Затим, 2015. године добила је стипендију за дириговање од Бостонског симфонијског оркестра на музичком фестивалу у Тенглвуду. Такође је добитник стипендије Таки Конкордија коју је основала Марин Алсоп, уметничка директорка симфонијског оркестра из Балтимора. У својој домовини, Пољској, Маржена Диакун је освојила бројне награде.