Languages

Mario Venzago

Mario Venzago je glavni dirigent i umetnički direktor Bernskog simfonijskog orkestra od 2010. godine. Pre toga, kao glavni dirigent ili generalni muzički direktor vodio je Simfonijski orkestar iz Indijanapolisa, Simfonijski orkestar iz Geteborga, Baskijski nacionalni orkestar iz San Sebastijana, Simfonijski orkestar iz Bazela, Operu iz Graca i Filharmoniju iz Graca, Nemačku kamernu filharmoniju iz Frankfurta (danas u Bremenu), Pozorišni i filharmonijski orkestar grada Hajdelberga i Muzički kolegijum iz Vintertura. Od 2010-2014. godine bio je glavni dirigent Kraljevskog Severnog simfonijskog orkestra u Engleskoj, od 2010-2019. umetnik Udruženja Tapiola Simfonijeta, i od 2000-2003. umetnički direktor Letnjeg festivala u Baltimoru, kao naslednik Pinčasa Zukermana i Dejvida Zinmana.

 

U sezoni 2020/21 Mario Venzago je dirigovao simfonijskim orkestrima iz Baltimora i Nju Džersija, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Geteborga, NFM iz Vroclava, Švajcarskim simfonijskim orkestrom iz Vintertura, Muzejskim orkestrom iz Frankfurta, Simfonijskim orkestrom iz Bohuma i Državnom kapelom iz Halea.

 

Mario Venzago dirigovao je Berlinskom filharmonijom, orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga, orkestrima iz Filadelfije i Bostona, Londonskom filharmonijom, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Filharmonijskim orkestrom milanske Skale i Simfonijskim orkestrom NHK iz Tokija. Redovni je gostujući dirigent sa međunarodno poznatim orkestrima, kao što su Simfonijski orkestar iz Baltimora, Filharmonija iz Seula, Filharmonija iz Helsinkija, Simfonijski orkestar iz Geteborga, Filharmonija iz Sankt Peterburga, Koncerthaus orkestar iz Berlina i Muzejski orkestar iz Frankfurta. Priređivao je koncerte sa najpoznatijim svetskim solistima i sarađivao sa rediteljima kao što su Rut Berghaus, Peter Konvični i Hans Nojnfels.

 

Nekoliko njegovih CD izdanja osvojila su međunarodne nagrade, kao što su Grand Prix du Disque, Diapason d’or i nagrada Edison. Njegova snimljena izdanja opera Venera i Pentesilea i svih horskih dela Otmara Šeka sa horom i simfonijskim orkestrom MDR iz Lajpciga stekla su veliko međunarodno priznanje i prestižne nagrade, a isto tako i njegov prvi film Moj brat dirigent Alberta Venzaga, koji je prikazan u bioskopima širom Evrope, a nalazi se i na DVD-u. Projekat Drugi Brukner (sa snimcima svih simfonija ovog kompozitora) čija su pojedinačna izdanja oduševila međunarodnu kritiku, objavila je nemačka muzička produkcija CPO. Saradnja sa kompanijom Sony Classical dovela je do spektakularnog snimka Nezavršene simfonije Franca Šuberta, koju je Mario Venzago dovršio i dirigovao sa Kamernim orkestrom iz Bazela, kao i snimka svih serenada i simfonija Johanesa Bramsa. Najnoviji CD projekti su snimci opere Otmara Šeka Schloss Dürande u novoj verziji sa Simfonijskim orkestrom iz Berna i kantate Vom Fischer und siner Fru sa Muzičkim kolegijumom iz Vintertura (oba za produkcijsku kuću Claves).