Languages

Maрио Вензаго

Марио Вензаго је главни диригент и уметнички директор Бернског симфонијског оркестра од 2010. године. Пре тога, као главни диригент или генерални музички директор водио је Симфонијски оркестар из Индијанаполиса, Симфонијски оркестар из Гетеборга, Баскијски национални оркестар из Сан Себастијана, Симфонијски оркестар из Базела, Оперу из Граца и Филхармонију из Граца, Немачку камерну филхармонију из Франкфурта (данас у Бремену), Позоришни и филхармонијски оркестар града Хајделберга и Музички колегијум из Винтертура. Од 2010-2014. године био је главни диригент Краљевског Северног симфонијског оркестра у Енглеској, од 2010-2019. уметник Удружења Тапиола Симфонијета, и од 2000-2003. уметнички директор Летњег фестивала у Балтимору, као наследник Пинчаса Зукермана и Дејвида Зинмана.

 

У сезони 2020/21 Марио Вензаго је дириговао симфонијским оркестрима из Балтимора и Њу Џерсија, Сингапурским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Гетеборга, НФМ из Вроцлава, Швајцарским симфонијским оркестром из Винтертура, Музејским оркестром из Франкфурта, Симфонијским оркестром из Бохума и Државном капелом из Халеа.

 

Марио Вензаго дириговао је Берлинском филхармонијом, оркестром Гевандхаус из Лајпцига, оркестрима из Филаделфије и Бостона, Лондонском филхармонијом, Филхармонијским оркестром Радио Француске, Филхармонијским оркестром миланске Скале и Симфонијским оркестром НХК из Токија. Редовни је гостујући диригент са међународно познатим оркестрима, као што су Симфонијски оркестар из Балтимора, Филхармонија из Сеула, Филхармонија из Хелсинкија, Симфонијски оркестар из Гетеборга, Филхармонија из Санкт Петербурга, Концертхаус оркестар из Берлина и Музејски оркестар из Франкфурта. Приређивао је концерте са најпознатијим светским солистима и сарађивао са редитељима као што су Рут Бергхаус, Петер Конвични и Ханс Нојнфелс.

 

Неколико његових ЦД издања освојила су међународне награде, као што су Grand Prix du Disque, Diapason d’or и награда Edison. Његова снимљена издања опера Венера и Пентесилеа и свих хорских дела Отмара Шека са хором и симфонијским оркестром МДР из Лајпцига стекла су велико међународно признање и престижне награде, а исто тако и његов први филм Мој брат диригент Алберта Вензага, који је приказан у биоскопима широм Европе, а налази се и на ДВД-у. Пројекат Други Брукнер (са снимцима свих симфонија овог композитора) чија су појединачна издања одушевила међународну критику, објавила је немачка музичка продукција CPO. Сарадња са компанијом Sony Classical довела је до спектакуларног снимка Незавршене симфоније Франца Шуберта, коју је Марио Вензаго довршио и дириговао са Камерним оркестром из Базела, као и снимка свих серенада и симфонија Јоханеса Брамса. Најновији ЦД пројекти су снимци опере Отмара Шека Schloss Dürande у новој верзији са Симфонијским оркестром из Берна и кантате Vom Fischer und siner Fru са Музичким колегијумом из Винтертура (оба за продукцијску кућу Claves).