Languages

Лио Мекфол

Лио Мекфол гради веома солидну репутацију као диригент оркестарског али и оперског репертоара. Као добитник Диригентске награде Немачке 2015. године и као финалиста такмичења на фестивалу Нестле за младе диригенте у Салцбургу 2014. године, стекао је велико искуство током четири године рада као асистент диригента оркестра за младе Густав Малер и сарадник у Државном театру у Мајнингену.

 

Његови наступи у својству као госта-диригента у току неколико протеклих сезона укључују концерте са ансамблима као што су Градски оркестар Чикага, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Дрезденска филхармонија, оперски фестивал Мађо Музикале из Фиренце, Камерни оркестар из Лозане, Оркестар из Оверња, Симфонија из Оулуа, Краљевска Шкотска симфонија и оркестар РТВЕ из Мадрида. Дириговао је Немачким савезним оркестром младих и припремао младе извођаче за наступе са Сајмоном Ретлом.

 

Рођен у Великој Британији, Лио Мекфол је дипломирао на Оксфордском универзитету а затим је наставио са студијама дириговања. Провео је четири године на Сибелијусовој академији у Хелсинкију, где је поред Леифа Сегерстама, радио и под менторством диригената као што су Хану Линту, Јорма Панула и Јука-Пека Сарасте. Затим је наставио са студијама код Јохана Шлефлија на Университету уметности у Цириху. За време свог боравка у Финској, дириговао је Симфонијским оркестром из Куопија, Симфонијетом града Порија и Симфонијским оркестром Сибелијусове академије. Још као студент у Великој Британији, дошао је до финала као пијаниста на такмичењу ББЦ-а за младог музичара године, а такође је свирао виолину и виолу.

 

Године 2008. добио је награду Стипендије Сеиђија Озаве на музичком фестивал у Тенглвуду, а следеће године придружио се престижном Диригентском форуму Немачке, где је остао до 2015. године. Оставрио је блиску сарадњу са Бернардом Хаитинком, коме је био асистент у припремању концерата са Симфонијским оркестром из Чикага, Младим оркестром Европске Уније, Краљевском концертном салом из Амстердама и Бечком филхармонијом, а 2009. године похваљен је за свој рад као заменик овог великог холандског диригента на концерту са Градским оркестром Чикага. Такође је био асистент Кристофа Ешенбаха, Џерарда Корстена, Херберта Бломстеда, и Јиржија Белохлавека. Неки од водећих интрументалиста са којима је сарађивао су Антје Вајтхас, Лан Лисијецки, Николас Анђелић и Нилс Менкемајер.

 

Оркестарски репертоар Лија Мекфола креће се од класичне до савремене музике, а његове активности у сфери опере укључују дела као што су Замак Плавобрадог, Кармен, Тако чине све, Дон Жуан, Фалстаф, Ђани Скики, Пуританци, Травијата, Мавра, Отело, Пајаци, Ренард, Риголето, Русалка, Танхојзер, Сњегурочка, Обртај завртња, Тристан и Изолда, као и светска премијера Жуте софе Јулијана Филипса (2019.) у Глиндеборну.

 

Поред опере Тако чине све на турнеји са фестивалом Глиндеборн, и Травијате у Енглеској националној опери, ангажмани Лиа Мекфола у протеклој сезони укључивали су и дебитантске концерте са Симфонијским оркестром из Берна, Филхармонијом из Бремена, Симфонијским оркестром Града Бирмингема и Симфонијским оркестром из Форарлберга. У Глиндеборну је радио и две представе у оквиру продукције опере Ванеса Семјуела Барбера.