Languages

Lio Kuokman

Muzički direktor i šef-dirigent Orkestra u Makau, rezidencijalni dirigent Filharmonijskog orkestra Hong-Konga i programski direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Makau, Lio Kuokman pohvaljen je od strane Filadelfija Inkvajera kao iznenađujući dirigentski talenat.

 

Osvojio je drugu nagradu na trećem Međunarodnom dirigentskom takmičenju Svetlanov u Parizu, kao i nagradu publike i orkestra, a takođe je bio prvi kineski asistent-dirigent Filadelfijskog orkestra pod upravom maestra Janika Neze-Segana. 

 

Lio Kuokman je uspešno sarađivao sa mnogim vodećim svetskim orkestrima. Godine 2021. dirigovao je pretplatničkim koncertom u bečkom Koncerthausu sa Bečkim simfonijskim orkestrom. Nedavno, predvodio je prvu turneju Nacionalnog orkestra Tuluza u Saudijskoj Arabiji, ansambla sa kojim je ostvario prisan odnos nakon što je dirigovao koncertom kojim su otvorili svoju 2022/23 sezonu, kao i Novogodišnjim koncertom te sezone. 

 

Među nedavnim i budućim zapaženim nastupima su debitantni nastupi sa Nacionalnim orkestrom Ij’ de Frans, Filharmonijom Monte Karla, Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Dablina, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Madrida, Orkestrom Radio-televizije Slovenije, kao i Simfonijskim orkestrom iz Jevle, koji su mu smesta doneli ponovne pozive za saradnju; sledi još i ponovna poseta Filadelfijskom orkestru za koncert povodom lunarne Nove godine. 

 

Lio Kuokman je čest saradnik Nacionalnog simfonijskog orkestra na Tajvanu, a sarađivao je i sa Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija, Filharmonijskim orkestrom iz Marseja, Detroitskom simfonijom, Filharmonijom iz Seula, NHK orkestrom iz Tokija, orkestrom Hirošima, orkestrom Metropoliten iz Tokija, Simfonijskim orkestrom iz Kjota, Ruskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Moskovskom filharmonijom i Nacionalnim simfonijskim orkestrom Latvije.

 

Nedavno je sarađivao sa Nacionalnim teatrom Tajčunga na produkciji Seviljskog berberina. Drugi njegovi operski nastupi uključuju dela poput Boema, Ljubavnog napitka, Pajaca, Turandot, Trubadura, Rigoleta, Madam Baterflaj i Karmen.

 

Obrazovan na Akademiji za izvođačke umetnosti u Hong-Kongu, Džulijardu, Kertis Institutu za muziku i Konzervatorijumu Nove Engleske, Kuokman je jedan od osnivača i predsednik Udruženja za kamernu muziku u Makau. Za svoje doprinose razvoju umetnosti i kulture, Kuokman je nagrađen zvaničnim sertifikatom priznanja i medaljom za zasluge u kulturi od strane upravnih tela Hong-Konga i Makaa. godine 2021. Kuokman je bio među dobitnicima nagrade Deset izuzetnih mladih ljudi grada Hong-Konga.