Languages

Лио Куокман

Музички директор и шеф-диригент Оркестра у Макау, резиденцијални диригент Филхармонијског оркестра Хонг Конга и програмски директор Међународног музичког фестивала у Макау, Лио Куокман похваљен је од стране Филаделфија Инквајера као изненађујући диригентски таленат.

 

Освојио је другу награду на трећем Међународном диригентском такмичењу Светланов у Паризу, као и награду публике и оркестра, а такође је био први кинески асистент-диригент Филаделфијског оркестра под управом маестра Јаника Незе-Сегана. 

 

Лио Куокман је успешно сарађивао са многим водећим светским оркестрима. Године 2021. дириговао је претплатничким концертом у бечком Концертхаусу са Бечким симфонијским оркестром. Недавно, предводио је прву турнеју Националног оркестра Тулуза у Саудијској Арабији, ансамбла са којим је остварио присан однос након што је дириговао концертом којим су отворили своју 2022/23 сезону, као и Новогодишњим концертом те сезоне. 

 

Међу недавним и будућим запаженим наступима су дебитантски наступи са Националним оркестром Иј’ де Франс, Филхармонијом Монте Карла, Националним симфонијским оркестром из Даблина, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Мадрида, Оркестром Радио-телевизије Словеније, као и Симфонијским оркестром из Јевлеа, који су му убрзо донели поновне позиве за сарадњу; следи још и гостовање у Филаделфијском оркестру за концерт поводом лунарне Нове године. 

 

Лио Куокман је чест сарадник Националног симфонијског оркестра на Тајвану, а сарађивао је и са Филхармонијским оркестром Француског радија, Филхармонијским оркестром из Марсеја, Детроитском симфонијом, Филхармонијом из Сеула, НХК оркестром из Токија, оркестром Хирошима, оркестром Метрополитен из Токија, Симфонијским оркестром из Кјота, Руским националним симфонијским оркестром, Московском филхармонијом и Националним симфонијским оркестром Летоније.

 

Недавно је сарађивао са Националним театром Тајчунга на продукцији Севиљског берберина. Његови оперски наступи укључују и дела попут Боема, Љубавног напитка, Пајаца, Турандот, Трубадура, Риголета, Мадам Батерфлај и Кармен.

 

Образован на Академији за извођачке уметности у Хонг Конгу, Џулијарду, Кертис Институту за музику и Конзерваторијуму Нове Енглеске, Куокман је један од оснивача и председник Удружења за камерну музику у Макау. За своје доприносе развоју уметности и културе, Куокман је награђен признањем и медаљом за заслуге у култури од стране управних тела Хонг Конга и Макаа. Године 2021. Куокман је био међу добитницима награде Десет изузетних младих људи града Хонг Конга.