Languages

Kristijan Mandeal

Kristijan Mandeal, student Herberta fon Karajana i Serđijua Čelibidakea, smatra se najvećim rumunskim dirigentom današnjice, čija karijera se bez prekida razvija već četiri decenije.
 
U periodu 1987–2009. godine, Kristijan Mandeal je radio kao glavni dirigent i generalni muzički direktor Bukureštanske filharmonije i stekao zasluge za njen uspon na međunarodnoj sceni, a za sobom je ostavio jednu uzornu instituciju. Pored angažmana u Rumuniji, Kristijan Mandeal je, takođe, bio umetnički direktor Severnog izraelskog orkestra iz Haife (1999–2002) i Simfonijskog orkestra Euskadi – Baskijskog nacionalnog orkestra iz San Sebastijana (2001–2008), stalni dirigent Orkestra Hajdn iz Bolcana i Trenta (2000–2003), glavni gostujući dirigent Orkestra Hale iz Mančestera (2005–2010 — prvi nosilac ove titule u 150 godina postojanja ovog orkestra), Beogradske filharmonije (sezona 2006/2007) i Kopenhagenske filharmonije (2006–2013).
 
Kristijan Mandeal je sarađivao sa mnogim najvećim svetskim orkestrima, kao što su Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Kralјevska filharmonija, Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar Grada Birmingema, Kralјevska filharmonija iz Liverpula, Simfonijski orkestar iz Bornmuta, Državna kapela iz Drezdena, Državna kapela iz Berlina, Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije, Orkestar Bečke državne opere, Orkestar Nemačke opere iz Berlina, Češka filharmonija, Praški simfonijski orkestar i Orkestar Praškog radija, Izraelska filharmonija, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Nacionalne akademije Santa Đećilija iz Rima, Nacionalni simfonijski orkestar Italijanske radiotelevizije iz Torina, Simfonijski orkestar iz Barselone/Katalonije, Orkestar Gulbenkijan, Simfonijski orkestar iz Geteborga, filharmonije iz Tokija, Sao Paula, Meksiko Sitija, Helsinkija, Monte Karla, Kopenhagena, Moskve, Varšave, Sofije, Beograda, Zagreba i brojni drugi orkestri.
 
Učesnik je velikog broja festivala, poput Edinburškog festivala, Praškog proleća, Festivala u Blumingtonu, Festivala Tivoli, Dvonedelјnog muzičkog festivala u San Sebastijanu, zatim festivala u Istanbulu, Ankari, Atini, Solunu, Lisabonu, Breši-Bergamu i Ravelu (Italija), Brnu i Bratislavi, festivala Janaček u Ostravi, BEMUS u Beogradu, Tokijskog prolećnog festivala itd. Među njima se izdvaja Međunarodni festival i takmičenje Žorž Enesku, na kome je radio kao umetnički direktor 2001. i 2003. godine.
 
Sarađivao je sa najvećim svetskim solistima, kao što su Maksim Vengerov, Kristijan Cimerman, Vadim Rjepin, Julijan Rahlin, Viktorija Mulova, Izabele Faust, Radu Lupu, Ileana Kotrubaš, Renato Bruzon, Mstislav Rostropovič, Alisija de Laroća, Ivo Pogorelić, Džon Lil, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Opic, Grigori Sokolov, Boris Berezovski, Ivri Gitlis, Leonidas Kavakos, Šlomo Minc, Frank Peter Cimerman, Moris Andre, Jefim Bronfman i mnogi drugi.
 
Kao simfonijski i operski dirigent, Kristijan Mandeal je dirigovao na stotine koncerata u više od 36 zemalјa, inspirišući publiku širom planete. Nјegov repertoar je veoma veliki, sa posebnim fokusom na muzici 19. i ranog 20. veka. Rukovodio je više od šezdeset premijernih izvođenja kompozicija rumunskih i stranih autora, među kojima su neke bile posvećene upravo njemu. Neumoran je promoter Žorža Eneskua, čiju je muziku popularizovao širom sveta. Upravo je on prvi predstavio operu Edip britanskoj (Edinburški festival, 2002) i italijanskoj publici. Od 2008. godine je predsednik Društva Enesku u Londonu.
 
Na više od 25 kompakt diskova, sa preko 50 naslova, objavio je šesnaest albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku za producentsku kuću BMG Ariola, uklјučujući i kompletan orkestarski opus Bramsa na devet albuma, koji su objavlјeni u Nemačkoj i SAD 1996. godine povodom obeležavanja stogodišnjice kompozitorove smrti, kao i kompletan orkestarski opus Žorža Eneskua na sedam albuma. Snimak Bruknerove Devete simfonije sa Orkestrom Hale proglašen je najbolјim snimkom Bruknerove muzike u izvođenju nekog britanskog orkestra. Takođe, izdao je šest Di-Vi-Di albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku za producentsku kuću AIX Records.
 
Kristijan Mandeal je uvršten među 10 najuticajnijih Rumuna i nagrađen najvećim državnim počastima za rad i službu u oblasti kulture. Rođen je 1946. godine, a završio je Muzičku školu u Brašovu nakon čega je upisao Muzičku akademiju u Bukureštu, gde je studirao dirigovanje, klavir i kompoziciju. Kasnije se usavršavao kod Herberta fon Karajana u Berlinu i Serđua Čelibidakea u Minhenu. Godine 1977, imenovan je za stalnog dirigenta Filharmonije u Targu Murešu, gde je ostao tri sezone. Od 1980. do 1987. godine bio je stalni dirigent Filharmonije iz Kluž-Napoke (Transilvanija).
 
Kristijan je neprekidno posvećen edukaciji i podsticanju mladih muzičara na svim meridijanima, pa je tako dobijao pozive da drži majstorske kurseve na univerzitetima Blumington i Ratgers u SAD, na Kralјevskoj severnoj muzičkoj akademiji u Mančesteru i Tokijskom muzičkom koledžu. U poslednjih šest godina, Kristijan Mandeal ulaže napore na oblikovanju, edukovanju, kultivisanju i odgajanju Rumunskog omladinskog orkestra, koji je za rekordno vreme postao dostojan predstavnik savremene rumunske muzičke kulture. Svojim nastupima u zemlјi i inostranstvu, Rumunski omladinski orkestar se brzo afirmisao kao pravi ambasador Rumunije.