Languages

Кристијан Мандеал

Кристијан Мандеал, студент Херберта фон Карајана и Серђијуа Челибидакеа, сматра се највећим румунским диригентом данашњице, чија каријера се без прекида развија већ четири деценије.
 
У периоду 1987–2009. године, Кристијан Мандеал је радио као главни диригент и генерални музички директор Букурештанске филхармоније и стекао заслуге за њен успон на међународној сцени, а за собом је оставио једну узорну институцију. Поред ангажмана у Румунији, Кристијан Мандеал је, такође, био уметнички директор Северног израелског оркестра из Хаифе (1999–2002) и Симфонијског оркестра Еускади – Баскијског националног оркестра из Сан Себастијана (2001–2008), стални диригент Оркестра Хајдн из Болцана и Трента (2000–2003), главни гостујући диригент Оркестра Хале из Манчестера (2005–2010 — први носилац ове титуле у 150 година постојања овог оркестра), Београдске филхармоније (сезона 2006/2007) и Копенхагенске филхармоније (2006–2013).
 
Кристијан Мандеал је сарађивао са многим највећим светским оркестрима, као што су Лондонски симфонијски оркестар, Лондонска филхармонија, Краљевска филхармонија, Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Симфонијски оркестар Града Бирмингема, Краљевска филхармонија из Ливерпула, Симфонијски оркестар из Борнмута, Државна капела из Дрездена, Државна капела из Берлина, Минхенска филхармонија, Симфонијски оркестар Баварске радиотелевизије, Оркестар Бечке државне опере, Оркестар Немачке опере из Берлина, Чешка филхармонија, Прашки симфонијски оркестар и Оркестар Прашког радија, Израелска филхармонија, Белгијски национални оркестар, Оркестар Националне академије Санта Ђећилија из Рима, Национални симфонијски оркестар Италијанске радиотелевизије из Торина, Симфонијски оркестар из Барселоне/Каталоније, Оркестар Гулбенкијан, Симфонијски оркестар из Гетеборга, филхармоније из Токија, Сао Паула, Мексико Ситија, Хелсинкија, Монте Карла, Копенхагена, Москве, Варшаве, Софије, Београда, Загреба и бројни други оркестри.
 
Учесник је великог броја фестивала, попут Единбуршког фестивала, Прашког пролећа, Фестивала у Блумингтону, Фестивала Тиволи, Двонедељног музичког фестивала у Сан Себастијану, затим фестивала у Истанбулу, Анкари, Атини, Солуну, Лисабону, Бреши-Бергаму и Равелу (Италија), Брну и Братислави, фестивала Јаначек у Острави, БЕМУС у Београду, Токијског пролећног фестивала итд. Међу њима се издваја Међународни фестивал и такмичење Жорж Енеску, на коме је радио као уметнички директор 2001. и 2003. године.
 
Сарађивао је са највећим светским солистима, као што су Максим Венгеров, Кристијан Цимерман, Вадим Рјепин, Јулијан Рахлин, Викторија Мулова, Изабеле Фауст, Раду Лупу, Илеана Котрубаш, Ренато Брузон, Мстислав Ростропович, Алисија де Лароћа, Иво Погорелић, Џон Лил, Бруно Леонардо Гелбер, Нелсон Фреире, Герхард Опиц, Григори Соколов, Борис Березовски, Иври Гитлис, Леонидас Кавакос, Шломо Минц, Франк Петер Цимерман, Морис Андре, Јефим Бронфман и многи други.
 
Као симфонијски и оперски диригент, Кристијан Мандеал је дириговао на стотине концерата у више од 36 земаља, инспиришући публику широм планете. Његов репертоар је веома велики, са посебним фокусом на музици 19. и раног 20. века. Руководио је више од шездесет премијерних извођења композиција румунских и страних аутора, међу којима су неке биле посвећене управо њему. Неуморан је промотер Жоржа Енескуа, чију је музику популаризовао широм света. Управо је он први представио оперу Едип британској (Единбуршки фестивал, 2002) и италијанској публици. Од 2008. године је председник Друштва Енеску у Лондону.
 
На више од 25 компакт дискова, са преко 50 наслова, објавио је шеснаест албума са Филхармонијом Жорж Енеску за продуцентску кућу BMG Ariola, укључујући и комплетан оркестарски опус Брамса на девет албума, који су објављени у Немачкој и САД 1996. године поводом обележавања стогодишњице композиторове смрти, као и комплетан оркестарски опус Жоржа Енескуа на седам албума. Снимак Брукнерове Девете симфоније са Оркестром Хале проглашен је најбољим снимком Брукнерове музике у извођењу неког британског оркестра. Такође, издао је шест Ди-Ви-Ди албума са Филхармонијом Жорж Енеску за продуцентску кућу AIX Records.
 
Кристијан Мандеал је уврштен међу 10 најутицајнијих Румуна и награђен највећим државним почастима за рад и службу у области културе. Рођен је 1946. године, а завршио је Музичку школу у Брашову након чега је уписао Музичку академију у Букурешту, где је студирао дириговање, клавир и композицију. Касније се усавршавао код Херберта фон Карајана у Берлину и Серђуа Челибидакеа у Минхену. Године 1977, именован је за сталног диригента Филхармоније у Таргу Мурешу, где је остао три сезоне. Од 1980. до 1987. године био је стални диригент Филхармоније из Клуж-Напоке (Трансилванија).
 
Кристијан је непрекидно посвећен едукацији и подстицању младих музичара на свим меридијанима, па је тако добијао позиве да држи мајсторске курсеве на универзитетима Блумингтон и Ратгерс у САД, на Краљевској северној музичкој академији у Манчестеру и Токијском музичком колеџу. У последњих шест година, Кристијан Мандеал улаже напоре на обликовању, едуковању, култивисању и одгајању Румунског омладинског оркестра, који је за рекордно време постао достојан представник савремене румунске музичке културе. Својим наступима у земљи и иностранству, Румунски омладински оркестар се брзо афирмисао као прави амбасадор Румуније.