Languages

Kevin Grifits

Rođen 1978. godine u Londonu, dirigent Kevin Grifits redovno diriguje na koncertima sa sledećim orkestrima: HR-Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija, Frankfurtska opera i muzejski Orkestar, Tonhale Cirih, Filharmonija Roberta Šumana, Bazelska simfonija, Simfonijski orkestar Lucerna, Orkestar Italijanske Švajcarske, Državna kapela iz Badena, Ciriški kamerni orkestar. Takođe je godišnji gost festivala Menjuhin u Gštadu i Klasičnog festivala u Vaduzu u Lihtenštajnu. Od 2011. do 2018. godine bio je šef dirigent i umetnički direktor Orkestra Kolegijum muzikum iz Bazela.

 

Nedavno je snimio nekoliko CD-a sa Nemačkom državnom filharmonijom u Rajnland-Falc i Holandskim simfonijskim orkestrom, zatim je dirigovao Nacionalnim orkestrom iz Lila, Transilvanijskom državnom filharmonijoma i Južnobavarskom filharmonijom. U Kini je debitovao sa Simfonijskim orkestrom iz Sijana i vratio se u Muzički kolegijum iz Vintertura. Drugi angažmani su ga odveli u Orkestar Badenske državne kapele, Filharmoniju iz Jene, Kralјevsku kapelu iz Majningena, Filharmonijski orkestar iz Hajdelberga, Simfonijski orkestar iz Navare i Orkestar Hale iz Mančestera.

 

Kao umetnički direktor Akademije i filharmonije Fondacije Animata predvodio je turneju koja promoviše mlade talentovane muzičare, i tokom 2018. godine je dirigovao širom Evrope u gradovima kao što su Prag (sala Smetana), Budimpešta (Akademija List) i Beč (Koncerthaus).

 

Nјegovo interesovanje za originalna istorijska izvođenja vidi se u njegovom radu sa orkestrima na tradicionalnim instrumentima, kao što su Orkestar doba prosvetitelјstva iz Londona ili Ansambl Muzika Eterna iz Bratislave. Osvojio je međunarodno priznanje kao suosnivač i glavni dirigent Stiv Rajš ansambla iz Londona. Za svoj debitantski CD osvojio je prestižnu nagradu Diapason d’ Or. Nјegov drugi, veoma hvalјen snimak sa ovim ansamblom, objavlјen je u septembru 2011. godine u izdanju Vorner Klasiks.

 

Kevin Grifits redovno sarađuje sa poznatim solistima kao što su Ser Džems Golvej, Pjer-Loren Ajmar, Veselina Kasarova, Fazil Saj, Izabel van Kulen, Julijano Kaminjola, Sergej Nakarijakov, Pol Luis, Dmitrij Sitkovjecki, Mišel Kamilo i članovi Berlinske filharmonije. Blisko je sarađivao sa kompozitorima Stivom Rajšom, Danijelom Šnajderom, Enjotom Šnajderom, Lerom Auerbah, Stivenom Makejem i premijerno izveo neka od njihovih dela.

 

Kevin Grifits je 2010. godine osvojio Drugu nagradu na Međunarodnom dirigentskom takmičenju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni.