Languages

Kevin Grifits

Kevin Grifits, švajcarski dirigent rođen u Londonu, predstavlja treću generaciju dirigenata u svojoj porodici.

Redovan je gost Menjuhin festivala u Gštatu i festivala Vaduc Klasik u Lihtenštajnu. Od prošlog leta, takođe je bio gost Muzičkog festivala u Rajngauu i festivala Klosters mjuzik. Takođe je dirigovao produkcijom Pozorišta Šaušpilhaus u Cirihu i Ciriškim kamernim orkestrom na Holandskom festivalu u Amsterdamu i na Venecijanskom bijenalu.

Kevin Grifits je nastupio sa renomiranim orkestrima poput Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija, Frankfurtskim operskim i muzejskim orkestrom, orkestrom Tonhale iz Ciriha, Nemačkom državnom filharmonijom Rajnland-Falc, orkestrom Štatskapele, Beogradskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Bazela, Kamernim orkestrima iz Bazela i Ciriha. Od 2011. do 2018. godine, bio je umetnički direktor i šef-dirigent orkestra Collegium Musicum iz Bazela.

Zbog svog interesovanja za istorijsko izvođenje, Grifits je posvećen izvođenju rane muzike i sarađivao je sa orkestrima koji se specijalizuju za ovaj repertoar, poput londonskog Orkestra doba prosvetiteljstva i ansambla Musica Aeterna iz Bratislave.

Solisti sa kojima je Grifits sarađivao uključuju Sera Džejmsa Galveja, Pjer-Lorena Amara, Kijana Soltanija, Rajnholda Fridriha, Veselinu Kasarovu, Fazila Saja, Izabelu van Kulen. Saradnje sa poznatim kompozitorima uključuju Stiva Rajša i Enjota Šnajdera. Njegove umetničke aktivnosti su raznolike; njegova CD izdanja za Vorner Klasiks, Soni, CPO i Prospero klasikal su dokaz ove raznovrsnosti. Ona obuhvataju nova muzička otkrića i prve snimke muzike savremenika Mocarta i Betovena, kao što su Andreas Romberg, Johan Evangelist Brandl i Johan Štamic, kao i švajcarskih kompozitora iz doba romantizma – Paula Juona i Hansa Hubera. Kevin Grifits se takođe rano u svojoj karijeri počeo baviti izvođenjem savremene muzike, i stekao je međunarodno priznanje kao jedan od osnivača i dirigent londonskog ansambla Stiv Rajš. Njegovo debitantsko CD izdanje sa ovim ansamblom, osvojilo je prestižnu nagradu Diapason D’Or.

 

Godine 2020, Kevin Grifits je pokrenuo serijal dobrotvornih koncerata u Cirihu, „Umetnici za bolju planetu“. Prva dva koncerta, prikupila su preko 50,000 švajcarskih franaka. U ovom poduhvatu, Grifits je okupio svetska umetnička imena poput Kijana Soltanija, Morisa Štegera, Eneja Huma i Sandre Študer. U području filmske muzike, Dizni studio u Holivudu akreditovao je Kevina Grifitsa za koncerte na kojima se originalna muzika iz Diznijevih filmova izvodi uživo i u sinhronizaciji sa samim filmovima. Od osnivanja Simfonijskog orkestra City Light u Lucernu 2018. godine, Grifits je stalni gostujući dirigent na koncertima ovog ansambla. Zajedno su snimili dva CD izdanja. Prvo izdanje filmske muzike, Spotlight on John Williams iz 2021. godine, nominovano je za nagradu Nemačkih audio-kritičara, i na striming servisu Spotifaj ima preko 1.5 miliona pregleda. Drugo izdanje, Adventures, biće objavljeno krajem ove godine.