Languages

Кевин Грифитс

Рођен 1978. године у Лондону, диригент Кевин Грифитс редовно диригује на концертима са следећим оркестрима: ХР-Симфонијски оркестар Франкфуртског радија, Франкфуртска опера и музејски Оркестар, Тонхале Цирих, Филхармонија Роберта Шумана, Базелска симфонија, Симфонијски оркестар Луцерна, Оркестар Италијанске Швајцарске, Државна капела из Бадена, Циришки камерни оркестар. Такође је годишњи гост фестивала Мењухин у Гштаду и Класичног фестивала у Вадузу у Лихтенштајну. Од 2011. до 2018. године био је шеф диригент и уметнички директор Оркестра Колегијум музикум из Базела.

 

Недавно је снимио неколико ЦД-а са Немачком државном филхармонијом у Рајнланд-Фалц и Холандским симфонијским оркестром, затим је дириговао Националним оркестром из Лила, Трансилванијском државном филхармонијома и Јужнобаварском филхармонијом. У Кини је дебитовао са Симфонијским оркестром из Сијана и вратио се у Музички колегијум из Винтертура. Други ангажмани су га одвели у Оркестар Баденске државне капеле, Филхармонију из Јене, Краљевску капелу из Мајнингена, Филхармонијски оркестар из Хајделберга, Симфонијски оркестар из Наваре и Оркестар Хале из Манчестера.

 

Као уметнички директор Академије и филхармоније Фондације Анимата предводио је турнеју која промовише младе талентоване музичаре, и током 2018. године је дириговао широм Европе у градовима као што су Праг (сала Сметана), Будимпешта (Академија Лист) и Беч (Концертхаус).

 

Његово интересовање за оригинална историјска извођења види се у његовом раду са оркестрима на традиционалним инструментима, као што су Оркестар доба просветитељства из Лондона или Ансамбл Музика Етерна из Братиславе. Освојио је међународно признање као суоснивач и главни диригент Стив Рајш ансамбла из Лондона. За свој дебитантски ЦД освојио је престижну награду Diapason d’ Or. Његов други, веома хваљен снимак са овим ансамблом, објављен је у септембру 2011. године у издању Ворнер Класикс.

 

Кевин Грифитс редовно сарађује са познатим солистима као што су Сер Џемс Голвеј, Пјер-Лорен Ајмар, Веселина Касарова, Фазил Сај, Изабел ван Кулен, Јулијано Камињола, Сергеј Накаријаков, Пол Луис, Дмитриј Ситковјецки, Мишел Камило и чланови Берлинске филхармоније. Блиско је сарађивао са композиторима Стивом Рајшом, Данијелом Шнајдером, Ењотом Шнајдером, Лером Ауербах, Стивеном Макејем и премијерно извео нека од њихових дела.

 

Кевин Грифитс је 2010. године освојио Другу награду на Међународном диригентском такмичењу Сер Џорџ Шолти у Франкфурту на Мајни.