Languages

Кевин Грифитс

Кевин Грифитс, швајцарски диригент рођен у Лондону, представља трећу генерацију диригената у својој породици.

 

Редован је гост Мењухин фестивала у Гштату и фестивалу Вадуц Класик у Лихтенштајну. Од прошлог лета, такође је био гост Музичког фестивала у Рајнгауу и фестивала Клостерс мјузик. Такође је дириговао продукцијом Позоришта Шаушпилхаус у Цириху и Циришким камерним оркестром на Холандском фестивалу у Амстердаму и на Венецијанском бијеналу.

 

Кевин Грифитс је наступио са реномираним оркестрима попут Симфонијским оркестром Франкфуртског радија, Франкфуртским оперским и музејским оркестром, оркестром Тонхале из Цириха, Немачком државном филхармонијом Рајнланд-Фалц, оркестром Штатскапеле, Београдском филхармонијом, Словачком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Базела, Камерним оркестрима из Базела и Цириха. Од 2011. до 2018. године, био је уметнички директор и шеф-диригент оркестра Collegium Musicum из Базела.

 

Због свог интересовања за историјски информисано извођаштво, Грифитс је посвећен извођењу ране музике и сарађивао је са оркестрима који се специјализују за овај репертоар, попут лондонског Oркестра доба просветитељства и ансамбла Musica Aeterna из Братиславе.

 

Солисти са којима је Грифитс сарађивао укључују Сера Џејмса Галвеја, Пјер-Лорена Амара, Кијана Солтанија, Рајнхолда Фридриха, Веселину Касарову, Фазила Саја, Изабелу ван Кулен. Сарадње са познатим композиторима укључују Стива Рајша и Енјота Шнајдера. Његове уметничке активности су разнолике; његова ЦД издања за Ворнер Класикс, Сони, CPO и Просперо класикал су доказ ове разноврсности. Онa обухватају нова музичка открића и прве снимке музике савременика Моцарта и Бетовена, као што су Андреас Ромберг, Јохан Евангелист Брандл и Јохан Штамиц, као и швајцарских композитора из доба романтизма – Паула Јуона и Ханса Хубера. Кевин Грифитс се такође рано у својој каријери почео бавити извођењем савремене музике, и стекао је међународно признање као један од оснивача и диригент лондонског ансамбла Стив Рајш. Његово дебитантско ЦД издање са овим ансамблом, освојило је престижну награду Diapason D’Or.

 

Године 2020, Кевин Грифитс је покренуо серијал добротворних концерата у Цириху, „Уметници за бољу планету“. Прва два концерта, прикупила су преко 50,000 швајцарских франака. У овом подухвату, Грифитс је окупио светска уметничка имена попут Кијана Солтанија, Мориса Штегера, Енеја Хума и Сандре Штудер. У подручју филмске музике, Дизни студио у Холивуду акредитовао је Кевина Грифитса за концерте на којима се оригинална музика из Дизнијевих филмова изводи уживо и у синхронизацији са самим филмовима. Од оснивања Симфонијског оркестра City Light у Луцерну 2018. године, Грифитс је стални гостујући диригент на концертима овог ансамбла. Заједно су снимили два ЦД издања. Прво издање филмске музике, Spotlight on John Williams из 2021. године, номиновано је за награду Немачких аудио-критичара, и на стриминг сервису Спотифај има преко 1.5 милиона прегледа. Друго издање, Adventures, биће објављено крајем ове године.