Languages

Jun Merkl

Dirigent Jun Merkl priznat je kao predani zagovornik nemačkog simfonijskog i operskog repertoara i kao redak stručnjak za tumačenja francuskih impresionističkih kompozitora. Nјegovi dugogodišnji odnosi sa Bečkom državnom operom, Bavarskom državnom operom u Minhenu i Zemper operom u Drezdenu doveli su do angažmana na mestu muzičkog direktora Nacionalnog orkestra iz Liona, Simfonijskog orkestra MDR iz Lajpciga i Baskijskog nacionalnog orkestra. Redovno gostuje u vodećim svetskim orkestrima, a dirgovao je Češkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Orkestrom Tonhale iz Ciriha, Filadelfijskim orkestrom, orkestrom iz Klivlenda, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom NHK iz Tokija i mnogim drugim.

 

Ove sezone, Maestro Merkl diriguje orkestrom iz Minesote i vraća se u simfonijske orkestre iz Sent Luisa, Dalasa, Atlante, Indianapolisa, Milvokija i Vankuvera u Severnoj Americi. U Evropi se vraća u Briselsku filharmoniju, Helsinšku filharmoniju, Holandsku radio filharmoniju i Tonkinstler orkestar u Beču. Takođe se vraća u filharmoniju iz Hong Konga i u Melburnski simfonijski orkestar, a debituje sa Malezijskim filharmonijskim orkestrom, Seulskom filharmonijom i Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Tajvana. Kao operski dirigent, Merkl je bio redovan gost u državnim operama Beča, Minhena i Zemper opere u Drezdenu, i bio je stalni dirigent Bavarske državne opere u više sezona. Debitovao je u Kralјevskoj operi u Vagnerevom Sumraku bogova 1996. i u Trubaduru u Metropoliten operi 1998. godine. Dirigovao je kompletan ciklus Prsten Nibelunga u Nemačkoj operi u Berlinu i u Novom nacionalnom pozorištu u Tokiju i obišao je Japan 2007. godine. Dirigovao je u operi Fidelio u Sinsinatiju i Ljubav Danaje u Tokiju, a 2017. godine, u Holanđaninu lutalici u Kopenhagenu i Loengrinu u Tokiju 2018. godine.

 

Merkl je objavio preko 50 snimaka. Nјegovih devet CD izdanja kompletnih orkestarskih dela Kloda Debisija za produkcijsku kuću Naksos doneo mu je prestižnu titulu francuskog Ministarstva kulture 2012. godine – vitez reda umetnosti i književnosti. Snimio je tri CD-a sa delima japanskog kompozitora Tošija Hosokave, kompletnim Šumanovim simfonijama sa Simfonijom NHK iz Tokija, Mendelsona, Dalbera i Vagnera sa Simfonijskim orkestrom radija iz Lajpciga i Ravela i Mesijana sa Nacionalnim orkestrom iz Liona. Snimci dela Sen Sansa i Štrausa objavlјeni su 2018. godine.

 

Rođen je u Minhenu od oca istaknutog koncertmajstora, i majke pijanistkinje. Merkl je studirao na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru, kao i sa  Sergiju Čelibidakeom u Minhenu i Gustavom Majerom u Mičigenu. Godine 1986. pobedio je na dirigentskom takmičenju “Deutsche Musikrat”, a godinu dana kasnije osvojio je  stipendiju simfonijskog orkestra iz Bostona za studiranje u Tenglvudu sa Leonardom Bernštajnom i Seiđijem Ozavom. Ubrzo nakon toga, dobio je prve angažmane u evropskim operskim kućama, nakon čega su usledila mesta muzičkog direktora u Državnom teatru u Sarbrikenu (1991-1994) i Nacionalnon teatru iz Manhajma (1994-2000).