Languages

Јун Меркл

Диригент Јун Меркл признат је као предани заговорник немачког симфонијског и оперског репертоара и као редак стручњак за тумачења француских импресионистичких композитора. Његови дугогодишњи односи са Бечком државном опером, Баварском државном опером у Минхену и Земпер опером у Дрездену довели су до ангажмана на месту музичког директора Националног оркестра из Лиона, Симфонијског оркестра МДР из Лајпцига и Баскијског националног оркестра. Редовно гостује у водећим светским оркестрима, а дирговао је Чешком филхармонијом, Симфонијским оркестром Баварског радија, Оркестром Тонхале из Цириха, Филаделфијским оркестром, оркестром из Кливленда, Бостонским симфонијским оркестром, Чикашким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром НХК из Токија и многим другим.

 

Ове сезоне, Маестро Меркл диригује оркестром из Минесоте и враћа се у симфонијске оркестре из Сент Луиса, Даласа, Атланте, Индианаполиса, Милвокија и Ванкувера у Северној Америци. У Европи се враћа у Бриселску филхармонију, Хелсиншку филхармонију, Холандску радио филхармонију и Тонкинстлер оркестар у Бечу. Такође се враћа у филхармонију из Хонг Конга и у Мелбурнски симфонијски оркестар, а дебитује са Малезијским филхармонијским оркестром, Сеулском филхармонијом и Националним симфонијским оркестром из Тајвана. Као оперски диригент, Меркл је био редован гост у државним операма Беча, Минхена и Земпер опере у Дрездену, и био је стални диригент Баварске државне опере у више сезона. Дебитовао је у Краљевској опери у Вагнеревом Сумраку богова 1996. и у Трубадуру у Метрополитен опери 1998. године. Дириговао је комплетан циклус Прстен Нибелунга у Немачкој опери у Берлину и у Новом националном позоришту у Токију и обишао је Јапан 2007. године. Дириговао је у опери Фиделио у Синсинатију и Љубав Данаје у Токију, а 2017. године, у Холанђанину луталици у Копенхагену и Лоенгрину у Токију 2018. године.

 

Меркл је објавио преко 50 снимака. Његових девет ЦД издања комплетних оркестарских дела Клода Дебисија за продукцијску кућу Наксос донео му је престижну титулу француског Министарства културе 2012. године – витез реда уметности и књижевности. Снимио је три ЦД-а са делима јапанског композитора Тошија Хосокаве, комплетним Шумановим симфонијама са Симфонијом НХК из Токија, Менделсона, Далбера и Вагнера са Симфонијским оркестром радија из Лајпцига и Равела и Месијана са Националним оркестром из Лиона. Снимци дела Сен Санса и Штрауса објављени су 2018. године.

 

Рођен је у Минхену од оца истакнутог концертмајстора, и мајке пијанисткиње. Меркл је студирао на Високој музичкој школи у Хановеру, као и са  Сергију Челибидакеом у Минхену и Густавом Мајером у Мичигену. Године 1986. победио је на диригентском такмичењу „Deutsche Musikrat“, а годину дана касније освојио је  стипендију симфонијског оркестра из Бостона за студирање у Тенглвуду са Леонардом Бернштајном и Сеиђијем Озавом. Убрзо након тога, добио је прве ангажмане у европским оперским кућама, након чега су уследила места музичког директора у Државном театру у Сарбрикену (1991-1994) и Националнон театру из Манхајма (1994-2000).