Languages

Joel Gamzu

Izraelsko-američki dirigent Joel Gamzu je rođen u umetničkoj porodici. Odrastao je u Nјujorku, Londonu i Tel Avivu, a sa četiri godine je počeo da svira violončelo. Kada je imao sedam godina otkrio je Malerovu muziku i upravo to je doprinelo njegovoj odluci da se posveti dirigovanju sa 12 godina. Nјegovi profesori su bili Vinston Dan Fogel i Pjero Beluđi.

 

Gamzu je 2006. godine osnovao Međunarodni orkestar Maler, u kome radi kao umetnički direktor i glavni dirigent. Orkestar, u čijem se sastavu nalaze pažlјivo odabrani muzičari iz više od 25 zemalјa, ima za cilј da istraži različite pristupe orkestarskom muziciranju i sledi demokratski etos u svom radu. Pored toga, orkestar je veoma posvećen razvijanju i revidiranju tradicionalnog koncertnog formata i obraćanju novoj i raznovrsnoj publici klasične muzike.

 

Kada je imao 19 godina (2007), Joel Gamzu je osvojio Specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju dirigenata Gustav Maler u organizaciji Bamberškog simfonijskog orkestra, ali je odbio sve pozive za gostovanja koji su usledili kako bi sebi pružio dovolјno vremena za dodatno usavršavanje i razvoj.

 

Godine 2010, Gamzu je postao međunarodno priznat kada je njegov završetak Malerove nedovršene Desete simfonije (realizacija i razrada skica) objavila diskografska kuća Schott Music. Premijerno izvođenje u Berlinu, kao i koncertna turneja koja je usledila 2011. godine, na kojoj je Gamzu dirigovao svojim Međunarodnim orkestrom Maler, naišli su na veliko odobravanje eksperata za Malerovu muziku, štampe i publike.

 

Joel je 2011. godine kao zamena dirigovao Malerovu Devetu simfoniju sa Državnim orkestrom iz Kasela. Taj nastup je oduševio i orkestar i publiku, pa je Gamzu odmah dobio poziv za dalјu saradnju, kao i imenovanje za glavnog gostujućeg dirigenta orkestra. Od početka sezone 2012/13, Joel Gamzu radi kao prvi kapelmajstor i zamenik muzičkog direktora Državnog pozorišta u Kaselu, u kome je ostvario zapaženi prvi nastup dirigujući novu postavku opere Fidelio. Samo dva meseca nakon što je počeo da radi na ovom poslu, obnovio je ugovor do 2014. godine, a na jesen 2013. ga je produžio do kraja sezone 2014/15. Tokom sezone 2013/14, dobio je sjajne pohvale od kritičara i publike za nove postavke Rigoleta i Toske, kao i za dirigovanje četiri simfonijska koncertna programa, uklјučujući i brilјantno izvođenje Druge simfonije Vilhelma Furtvenglera.

 

Joel Gamzu je sarađivao sa orkestrima kao što su Izraelska filharmonija, Bamberški simfonijski orkestar, orkestar Mocarteum iz Salcburga, Hamburški simfonijski orkestar i Filharmonija Nemačkog radija. Očekuju ga angažmani sa Štutgartskom i Beogradskom filharmonijom, kao i sa orkestrom Filharmonija iz Londona.

 

U februaru 2012. godine, Gamzu je dobio Nagradu za kulturu Barenberg (Hamburg), a u martu 2013. mu je Evropska kulturna fondacija uručila prestižnu Nagradu princeze Margrit.