Languages

Јоел Гамзу

Израелско-амерички диригент Јоел Гамзу је рођен у уметничкој породици. Одрастао је у Њујорку, Лондону и Тел Авиву, а са четири године је почео да свира виолончело. Када је имао седам година открио је Малерову музику и управо то је допринело његовој одлуци да се посвети дириговању са 12 година. Његови професори су били Винстон Дан Фогел и Пјеро Белуђи.

 

Гамзу је 2006. године основао Међународни оркестар Малер, у коме ради као уметнички директор и главни диригент. Оркестар, у чијем се саставу налазе пажљиво одабрани музичари из више од 25 земаља, има за циљ да истражи различите приступе оркестарском музицирању и следи демократски етос у свом раду. Поред тога, оркестар је веома посвећен развијању и ревидирању традиционалног концертног формата и обраћању новој и разноврсној публици класичне музике.

 

Када је имао 19 година (2007), Јоел Гамзу је освојио Специјалну награду на Међународном такмичењу диригената Густав Малер у организацији Бамбершког симфонијског оркестра, али је одбио све позиве за гостовања који су уследили како би себи пружио довољно времена за додатно усавршавање и развој.

 

Године 2010, Гамзу је постао међународно признат када је његов завршетак Малерове недовршене Десете симфоније (реализација и разрада скица) објавила дискографска кућа Schott Music. Премијерно извођење у Берлину, као и концертна турнеја која је уследила 2011. године, на којој је Гамзу дириговао својим Међународним оркестром Малер, наишли су на велико одобравање експерата за Малерову музику, штампе и публике.

 

Јоел је 2011. године као замена дириговао Малерову Девету симфонију са Државним оркестром из Касела. Тај наступ је одушевио и оркестар и публику, па је Гамзу одмах добио позив за даљу сарадњу, као и именовање за главног гостујућег диригента оркестра. Од почетка сезоне 2012/13, Јоел Гамзу ради као први капелмајстор и заменик музичког директора Државног позоришта у Каселу, у коме је остварио запажени први наступ диригујући нову поставку опере Фиделио. Само два месеца након што је почео да ради на овом послу, обновио је уговор до 2014. године, а на јесен 2013. га је продужио до краја сезоне 2014/15. Током сезоне 2013/14, добио је сјајне похвале од критичара и публике за нове поставке Риголета и Тоске, као и за дириговање четири симфонијска концертна програма, укључујући и бриљантно извођење Друге симфоније Вилхелма Фуртвенглера.

 

Јоел Гамзу је сарађивао са оркестрима као што су Израелска филхармонија, Бамбершки симфонијски оркестар, оркестар Моцартеум из Салцбурга, Хамбуршки симфонијски оркестар и Филхармонија Немачког радија. Очекују га ангажмани са Штутгартском и Београдском филхармонијом, као и са оркестром Филхармонија из Лондона.

У фебруару 2012. године, Гамзу је добио Награду за културу Баренберг (Хамбург), а у марту 2013. му је Европска културна фондација уручила престижну Награду принцезе Маргрит.