Languages

Ivan Marković

Prva dirigentska iskustva sticao je  u horu Braća Baruh i orkestru Filharmonija mladih Borislav Pašćan.

 

Usavršavao se na majstorskim kursevima horskog i orkestarskog dirigovanja sa profesorima: Anders Ebi (Švedska), Mats Nilson (Švedska), Genadij Dmitrjak (Rusija), Vladimir Kirađijev (Bugarska/Austrija), Andreas Herman (Nemačka), Ahim Holub (Austrija), Hora Andresku (Rumunija), Mark Stringer (SAD/Austrija).

 

Sarađivao je sa Mešovitim horom i Simfonijskim orkestrom Radio-Televizije Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Kamernim orkestrom Češki  virtuozi, ansamblom Secondhanders, orkestrom Kammerphilharmonie Graz, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički, Ansamblom Metamorfozis, Gudačima Svetog Đorđa,  Ansamblom za novu muziku Gradilište, Gudačkim orkestrom Škole za muzičke talente u Ćupriji,  kao i sa brojnim ad hoc ansamblima.

 

Nastupao je na značajnim festivalima u zemlјi i inostranstvu kao što su: Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu, festival KOMA, Međunarodni festival harfe u Beogradu, Festival BUNT, Međunarodni festival čembala u Beogradu, Mokranjčevi dani u Negotinu, DUNA festival u Budimpešti, Dani srpske kulture u Temišvaru.

 

Aktivno promoviše muziku srpskih kompozitora, kako eminentnih tako i mladih, a u poslednjih nekoliko godina izveo je preko sedamdeset kompozicija srpskih autora, od čega je više od dvadeset dela izvedeno premijerno.

 

U periodu od 2012. do 2018. godine radio je kao asistent na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kojem je završio i doktorske studije dirigovanja.

 

Pored aktivne koncertne aktivnosti u zemlјi, nastupao je u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji.