Languages

Иван Марковић

Прва диригентска искуства стицао је  у хору Браћа Барух и оркестру Филхармонија младих Борислав Пашћан.

 

Усавршавао се на мајсторским курсевима хорског и оркестарског дириговања са професорима: Андерс Еби (Шведска), Матс Нилсон (Шведска), Генадиј Дмитрјак (Русија), Владимир Кирађијев (Бугарска/Аустрија), Андреас Херман (Немачка), Ахим Холуб (Аустрија), Хора Андреску (Румунија), Марк Стрингер (САД/Аустрија).

 

Сарађивао је са Мешовитим хором и Симфонијским оркестром Радио-Телевизије Србије, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности у Београду, Камерним оркестром Чешки  виртуози, ансамблом Secondhanders, оркестром Kammerphilharmonie Graz, Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички, Ансамблом Метаморфозис, Гудачима Светог Ђорђа,  Ансамблом за нову музику Градилиште, Гудачким оркестром Школе за музичке таленте у Ћуприји,  као и са бројним ad hoc ансамблима.

 

Наступао је на значајним фестивалима у земљи и иностранству као што су: Међународна трибина композитора у Београду, фестивал КОМА, Међународни фестивал харфе у Београду, Фестивал БУНТ, Међународни фестивал чембала у Београду, Мокрањчеви дани у Неготину, ДУНА фестивал у Будимпешти, Дани српске културе у Темишвару.

 

Активно промовише музику српских композитора, како еминентних тако и младих, а у последњих неколико година извео је преко седамдесет композиција српских аутора, од чега је више од двадесет дела изведено премијерно.

 

У периоду од 2012. до 2018. године радио је као асистент на Катедри за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду на којем је завршио и докторске студије дириговања.

 

Поред активне концертне активности у земљи, наступао је у Словачкој, Мађарској, Румунији и Аустрији.