Languages

Хауард Грифитс

Хауард Грифитс је рођен у Енглеској и студирао је на Краљевском музичком колеџу у Лондону. Од 1981. године живи у Швајцарској. Хауард Грифитс је десет година радио као уметнички директор Циришког камерног оркестра, а са бројним водећим оркестрима наступа као гостујући диригент широм света. Неки од њих су Краљевска филхармонија из Лондона, Национални оркестар Француске, Симфонијски оркестар Чајковски Московског радија, Израелска филхармонија, Оркестар просветитељства, Варшавска филхармонија, Базелски симфонијски оркестар, камерни оркестар Лондон Моцарт плејерс, Национални оркестар Шпаније, разни оркестри немачких радија (севернонемачки, јужнонемачки и западнонемачки), Пољски камерни оркестар, као и Енглески камерни оркестар и Северни симфонијски оркестар.

 

У периоду од 1996. до 2006. године, Хауард Грифитс је обављао функцију уметничког директора и главног диригента Циришког камерног оркестра, чију дугу традицију изузетности је са великим успехом наставио у сваком смислу. Његов рад са овим оркестром је садржао и дугачке турнеје по Европи, Сједињеним Државама и Кини, на које су са једнаким одушевљењем реаговали и слушаоци и критичари, како у Швајцарској тако и у иностранству.

 

Почев од сезоне 2007/08. Хауард је уметнички директор Државног оркестра Бранденбурга. Критичари су имали пуно речи хвале за његов први концерт у сезони, па је Хауард Грифитс одмах јасно ставио на знање којим путем ће повести Државни оркестар: путем светлости, спокојства и прозрачности. […] Сасвим одвојено од свих емоционалних напрегнутости и изражајне једноставности, нијансе и тематски развоји који би у супротном били потопљени у неузбуркано море нота одједном су постали чујни. То нам буди знатижељу да чујемо још Грифитових просветљујућих изведби тог репертоара. (МОЗ)

 

Хауард Грифитс је, такође, посвећен редовним извођењима савремене музике. Неки од његових ангажмана на овом плану су дириговање Циришким оркестром Колегијум новум на швајцарској праизведби Реквијема Ханса Вернера Хенцеа у присуству самог композитора, као и блиска сарадња са композиторима као што су Софија Губајдулина, Џорџ Крамб, Арво Перт и Маурисио Кагел.

 

Хауард Грифитс је увек отворен за нове, неконвенционалне пројекте. Са Базелским симфонијским оркестром, на пример, дириговао је Осму симфонију Густава Малера – „Симфонија хиљаде“, са више од хиљаду извођача. У сарадњи са Циришким камерним оркестром, Хауард Грифитс је реализовао успешне пројекте мешања жанрова (кросовер), попут пројеката са Гјором Фајдман, Робијем Лакатошом, Бурханом Оџалом или Абдулахом Ибрахимом. Грифитс је, такође, остварио запажене успехе са Циришким камерним оркестром диригујући оригиналну музику за филмове Чарлса Чаплина, која је пратила филмове који су пројектовани на платно.

 

Више од шездесет издања за различите дискографске куће (укљућујући и Ворнер, Универзал, цпо, Сони и Кох) сведоче о широком уметничком дијапазону Хауарда Грифитса. Та издања садрже дела савремених швајцарских и турских композитора, као и премијерне снимке новооткривених композиција из 18. и 19. века. Грифитсови снимци свих осам симфонија Бетовеновог ученика Фердинанда Риса добили су извандредне критике широм света. Читаоци британског часописа Класик ЦД изгласали су Грифитсове снимке дела Џералда Финзија за „Класични албум године“ у овог категорији.

 

Хауард Грифитс наступа са бројним славним уметницима, као што су Морис Андре, Кетлин Бетл, Џошуа Бел, Рудолф Бухбиндер, Огистен Диме, сер Џејмс Галвеј, Бруно Леонардо Гелбер, Евелин Глени, Едита Груберова, Миша Мајски, Оли Мустонен, Гихер и Сихер Пекинел, Михаил Плетњов, Јулијан Рахлин, Вадим Репин, Марија Жоао Пиреш, Фазил Сај, Гил Шахам и Томас Цетмаир. Поред сарадње са чувеним солистима и оркестрима, Хауард Грифитс је, такође, изузетно посвећен помагању и промовисању младих музичара. То се огледа у његовом раду за Фондацију за усавршавање младих солиста Орфеј, чији је уметнички директор од 2000. године.

 

На Новогодишњој почасној листи, коју сваке нове године објављује британска краљица Елизабета II, Хауард Грифитс је именован за Члана Британске империје, као признање за његов допринос музичком животу Швајцарске.