Languages

Хауард Грифитс

Хауард Грифитс рођен је у Енглеској и студирао је на Краљевском музичком колеџу у Лондону. Од 1981. године живи у Швајцарској. Од 1996. до 2006. године био је уметнички директор и шеф-диригент Циришког камерног оркестра, чију је дугу и одличну традицију успешно наставио и развијао. Ово је укључивало и многе турнеје по Европи, САД-у и Кини, на шта су одушевљено реаговали јавност и медији, како у Швајцарској, тако и у иностранству.

 

Од 2007. до 2018. године, Хауард Грифитс био је генерални музички директор Бранденбуршког државног оркестра у Франкфурту. Медији су са одушевљењем дочекали почетак његове прве сезоне, 2007. године: Хауард Грифитс је одмах јасно ставио до знања куда ће ићи пут са њим и државним оркестром: до лаганости, лакоће и транспарентности… поред све експресивне једноставности и емотивног интензитета, суптилност и тематски развој одједном су постали очигледни… Сад смо радознали и узбуђени због Грифитсових осталих репертоарских откровења. (МОЗ)

 

Такође, наступао је и као гостујући диригент са многим водећим оркестрима широм света, као што су Краљевска филхармонија из Лондона, Лондонска филхармонија, Национални оркестар Француске, Симфонијски оркестар Московског радија Чајковски, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Израелска филхармонија, Оркестар доба просветитељства, Варшавска филхармонија, Симфонијски оркестар из Базела и London Mozart Players, затим Национални оркестар Шпаније, Симфонијски оркестар из Тајпеја, разни радио оркестри у Немачкој (оркестар НДР-а, Радиофилхармонија из Хановера, Келна, Франкфурта), затим Пољски камерни оркестар, Енглески камерни оркестар и Северна симфонија из Велике Британије.

 

Поред тога, Хауард Грифитс се редовно бави савременом музиком. Са Колегијум Новум из Цириха, режирао је швајцарску премијеру Реквијема Ханса Вернера Хенцеа у присуству композитора и такође је блиско сарађивао са композиторима као што су Софија Губајдулина, Џорџ Крамб, Арво Перт и Маурисио Кагел.

 

Хауард Грифитс је увек одушевљен новим, необичним пројектима: са Базелским симфонијским оркестром извео је Осму симфонију Густава Малера, Симфонија хиљаде, са преко хиљаду учесника; заједно са Циришким камерним оркестром (ЗКО), креирани су успешни кросовер пројекти са Ђором Фајдманом, Робијем Лакатошем, Бурханом Очалом или Абдулахом Ибрахимом; са великим успехом дириговао је и оригиналну музику за филмове Чарлса Чаплина уживо са ЗКО за филмску пројекцију на великом платну.

 

Више од 150 ЦД снимака различитих издавача (Ворнер, Универзал, ЦПО, Сони, Кох и други) сведоче о широком уметничком спектру Хауарда Грифитса. На пример, ти снимци садрже дела савремених швајцарских и турских композитора, а ту су и први снимци поново откривене музике из 18. и 19. века. Ово укључује и више од 40 симфонија Бетовенових савременика и раног романтизма. Његови снимци свих осам симфонија Бетовеновог ученика Фердинанда Риса добили су велике похвале од критичара широм света. Читаоци енглеског часописа Classic CD изабрали су Грифитсов снимак дела Џералда Финзија за Класични ЦД године у овој категорији. Снимак све четири Брамсове симфоније такође је добио велике похвале: …резултат је узбудљиво пулсирајућа репродукција симфонија… Међутим, такви узлети маште могући су само уз звучно тело које ствара музику на највишем нивоу и заснива се на поверењу са диригентом. То исто важи и за одличан, веома мотивисан Бранденбуршки државни оркестар из Франкфурта. (Radioswissclassic)

 

Хауард Грифитс наступа са бројним реномираним уметницима, укључујући Мориса Андреа, Кетлин Бетл, Џошуу Бела, Рудолфа Бухбиндера, Огустина Димеја, сер Џејмса Голвеја, Кетлин Бетл, Реноа и Готјеа Каписона, Евелин Глени, Едиту Груберову, Мишу Мајског, Гихер и Сихер Пекинел, Михаила Плетњова, Јулијана Рахлина, Вадима Рјепина, Марије Жоао Пиреш, Фазила Саја, Гила Шахама, Саре Чанг и Томаса Цетмајера.

 

Поред сарадње са реномираним солистима и оркестрима, Хауард Грифитс је изузетно посвећен подршци и промовисању младих музичара. То се огледа у његовом раду у фондацији Орфеум за промоцију младих солиста, чији је уметнички директор од 2000. године. Поред тога, посебно се залаже за музички рад са децом и младима: Док је био уметнички директор Бранденбуршког државног оркестра, био је покретач обимних образовних пројеката са неколико стотина ученика годишње – за то је оркестар добио специјалну награду немачке оркестарске фондације Иновативни оркестар.

 

Поред тога, већ је написао три успешне музичке књиге за децу у сарадњи са швајцарском издавачком кућом Мусик Хуг: Вештица и маестро, Оркестарски мишеви и Летећи оркестар, од којих је свака издата са ЦД-ом концертне верзије са спикером и све три добиле су више награда.

 

Хауард Грифитс је 2006. године именован за члана Британске империје (МБЕ) на годишњој новогодишњој листи почасти, коју је краљица Елизабета II објавила за Нову годину, а у јуну 2019. област Бранденбург му је доделила Орден заслуга за његова уметничка достигнућа и друштвено залагање.