Languages

Hans Graf

Hans Graf bio je muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra od 2001. do 2013. godine, a od tada nosi titulu počasnog dirigenta ovog orkestra. Takođe je bio muzički direktor Orkestra Mocarteum Salcburg (1984-94), Baskijskog nacionalnog orkestra (San Sebastijan) (1994-96), Filharmonije iz Kalgarija (1994-2002) i Nacionalnog orkestra Akviten iz Bordoa (1998- 2004).

 

Dirigovao je vodećim američkim orkestrima (Klivlend, Njujork, Filadelfija, Los Anđeles, San Francisko, Sent Luis, Pitsburg, Dalas, Detroit i dr.) i ostvario dugu i blisku vezu sa Simfonijskim orkestrom iz Bostona.

 

U Evropi, Hans Graf je predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski Koncertgebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju i Hale orkestar, i mnoge druge velike orkestre. Često je nastupao na važnim evropskim festivalima (Salcburg, Eks-an-Provans, Mađo muzikale, itd.), zatim u Bečkoj državnoj operi i operskim kućama u Minhenu, Parizu, Rimu i Cirihu.

 

Diskografija Hansa Grafa uključuje sve simfonije Mocarta i Šuberta, orkestarska dela Anrija Ditijea i premijerni snimak opere Aleksandra Cemlinskog Jednom davno.

 

Sa Hjustonskim simfonijskim orkestrom snimio je Bartoka, Cemlinskog, Malera i operu Vocek Albana Berga, koja je dobila nagradu Eho Klasik 2017. godine i Gremi za najbolji operski snimak 2018. godine.

 

Hans Graf je studirao klavir i dirigovanje u Gracu, zatim u Sijeni sa Frankom Ferarom, u Bolonji sa Serđuom Čelibidakeom i u Lenjingradu sa Arvidom Jansonsom.

 

Od 2013. godine bio je profesor orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu Mocarteum Salcburg.