Languages

Hans Graf

Poznat po širokom repertoaru i kreativnim programima, istaknuti austrijski dirigent Hans Graf je jedan od najuvaženijih muzičara današnjice.

 

Hans Graf je 2001. godine imenovan za muzičkog direktora Hjustonskog simfonijskog orkestra, a na tom mestu je ostao do maja 2013. godine, čime je postao muzički direktor sa najdužim stažom u istoriji ovog orkestra. Trenutno ima titulu dirigenta laureata. Pre svog angažmana u Hjustonu, Graf je osam sezona bio muzički direktor Filharmonije iz Kalgarija, a isti posao je radio i u Nacionalnom orkestru Akvitanije iz Bordoa tokom perioda od šest godina. U periodu 1984–1994, bio je, takođe, na čelu Orkestra Mocarteum iz Salcburga.

 

Hans Graf je čest gost svih većih orkestara na severnoameričkom kontinentu. Među nedavnim i predstojećim angažmanima izdvajaju se nastupi sa Klivlendskim i Filadelfijskim orkestrom, Nјujorškom i Losanđeleskom filharmonijom, simfonijskim orkestrima iz Bostona, San Franciska, Sent Luisa, Sinsinatija, Detroita, Dalasa, Baltimora, Vankuvera, Milvokija, zatim nacionalnim simfonijskim orkestrima, Kamernim orkestrom iz Sent Pola i mnogim drugim.  Graf je prvi put nastupio u Karnegi Holu sa Hjustonskim simfonijskim orkestrom u januaru 2006, a u martu 2007. godine je ponovo gostovao u Karnegi Holu predvodeći Orkestar Sv. Luke. Hjustonski simfonijski orkestar i Graf su dobili pozivnicu da ponovo nastupe u Karnegi Holu u januaru 2010. godine i tom prilikom su izveli njujoršku premijeru audio-vizuelnog programa PlaneteHD Odiseja, u kome orkestar izvodi poznatu Holstovu kompoziciju Planete, praćenu ekskluzivnim NASA-inim snimcima istraživanja Sunčevog sistema u visokoj rezoluciji. Hans Graf i Hjustonski simfonijski orkestar su u maju 2012. godine ponovo gostovali u Karnegi Holu kao učesnici festivala Spring for Music, sa programom na kome su bila Šostakovičeva dela.

 

U Evropi, Hans Graf je dirigovao Bečku i Londonsku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kralјevski orkestar Konceretgebau i Orkestar Gevandhaus iz Lajpciga, kao i Sanktpeterburšku filharmoniju, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije, Roterdamsku filharmoniju, Budimpeštanski festivaliski orkestar, Drezdensku filharmoniju, Simfonijski orkestar Danskog radija, Filharmoniju Holandskog radija i druge orkestre. Takođe, redovan je gost Sidnejskog simfonijskog orkestra, Filharmonije iz Hong Konga i Seulske filharmonije.

 

U oktobru 2010. godine, Graf je predvodio Hjustonski simfonijski orkestar na turneji po Velikoj Britaniji, sa nastupima u Birmingemu, Edinburgu, Lidsu, Mančesteru i dva nastupa u londonskom Barbikan centru. U junu 2012. godine, Hjustonski simfonijski orkestar, pod rukovodstvom Hansa Grafa, bio je prvi veliki američki orkestar koji je učestvovao na Festivalu svetskih simfonijskih orkestara u Moskvi, na kome se predstavio sa dva programa, izvodeći dela poput Bruknerove Devete simfonije, rusku premijeru Simfonije Doktor Atomik Džona Adamsa i prvo izvođenje Šostakovičeve Simfonije br. 11 u Rusiji od strane nekog američkog orkestra.

 

Tokom leta 2013. godine, Graf je ponovo učestvovao na Salcburškom festivalu sa tri različita nastupa, uklјučujući dirigovanje nove kompozicije austrijskog kompozitora Gerharda Vimbergera sa Orkestrom Mocarteum i neobične, multimedijalne televizijske postavke Mocartove opere Otmica iz saraja sa Salcburškom kameratom. Pored toga, učestvovao je i na drugim prestižnim evropskim festivalima kao što su Mađo muzikale u Firenci, festivali u Bregencu i Eks an Provansu. Na teritoriji SAD-a, učestvovao je na festivalu Tenglvud, Muzičkom fesitivalu Blosom, Aspen, Vejl Veli i na Muzičkom fesivalu Grant Park u centru Čikaga.

 

Hans Graf je iskusan operski dirigent, a prvo takvo iskustvo imao je u Bečkoj državnoj operi 1981. godine, nakon čega je predvodio postavke u operskim kućama u Berlinu, Minhenu, Parizu, Rimu i drugim gradovima. Grafov široki operski repertoar obuhvata nekoliko svetskih premijera. Od operskih angažmana u poslednje vreme izdvajaju se Parsifal u Ciriškoj operi i Boris Godunov u Rajnskoj nacionalnoj operi u Strazburu.

 

Hans Graf snima za diskografske kuće EMI, Orfeo, CBC, Erato, Capriccio i JVC, a njegova brojna izdanja obuhvataju kompletne simfonijske opuse Mocarta i Šuberta, premijerni snimak opere Es war einmal A. Cemlinskog i kompletnih orkestarskih kompozicija Ditijea, koje je snimio sa Nacionalnim orkestrom Akvitanije iz Bordoa pod nadzorom samog kompozitora, u produkciji diskografske kuće BMG Arte Nova. Sa Hjustonskim sifmonijskim orkestrom je snimio Bartokovog Drvenog princa za Koch International; Lirsku simfoniju Cemlinskog, Bergovu Lirsku svitu i Malerovu Pesmu o Zemlјi za Naxos; kao i DVD izdanje Planete HD Odiseja, koje je samostalno izdao Hjustonski simfonijski orkestar. Grafovi poslednji snimci su kompletan opus Paula Hindemita za violu i orkestar, sa Tabeom Cimerman i Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, kao i snimak Karmine Burane uživo sa Londonskom filharmonijom.

 

Hans Graf je rođen u blizini Linca. Najpre je učio da svira violinu i klavir, a nakon što je diplomirao klavir i dirigovanje u Visokoj muzičkoj školi u Gracu, usavršavao se u Italiji u klasi Franka Ferare i Serđua Čelibadakea, kao i u Rusiji u klasi Arvida Jansonsa. Grafa je Francuska Vlada odlikovala Nacionalnim ordenom Legije časti zbog promovisanja francuske muzike širom sveta, a od Austrije je dobio Veliki zlatni orden časti za zasluge prema Republici Austriji. Pored dirigovanja, Hans Graf trenutno radi i kao profesor orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter