Languages

Ханс Граф

Познат по широком репертоару и креативним програмима, истакнути аустријски диригент Ханс Граф је један од најуваженијих музичара данашњице.

 

Ханс Граф је 2001. године именован за музичког директора Хјустонског симфонијског оркестра, а на том месту је остао до маја 2013. године, чиме је постао музички директор са најдужим стажом у историји овог оркестра. Тренутно има титулу диригента лауреата. Пре свог ангажмана у Хјустону, Граф је осам сезона био музички директор Филхармоније из Калгарија, а исти посао је радио и у Националном оркестру Аквитаније из Бордоа током периода од шест година. У периоду 1984–1994, био је, такође, на челу Оркестра Моцартеум из Салцбурга.

 

Ханс Граф је чест гост свих већих оркестара на северноамеричком континенту. Међу недавним и предстојећим ангажманима издвајају се наступи са Кливлендским и Филаделфијским оркестром, Њујоршком и Лосанђелеском филхармонијом, симфонијским оркестрима из Бостона, Сан Франциска, Сент Луиса, Синсинатија, Детроита, Даласа, Балтимора, Ванкувера, Милвокија, затим националним симфонијским оркестрима, Камерним оркестром из Сент Пола и многим другим.  Граф је први пут наступио у Карнеги Холу са Хјустонским симфонијским оркестром у јануару 2006, а у марту 2007. године је поново гостовао у Карнеги Холу предводећи Оркестар Св. Луке. Хјустонски симфонијски оркестар и Граф су добили позивницу да поново наступе у Карнеги Холу у јануару 2010. године и том приликом су извели њујоршку премијеру аудио-визуелног програма ПланетеХД Одисеја, у коме оркестар изводи познату Холстову композицију Планете, праћену ексклузивним NASA-иним снимцима истраживања Сунчевог система у високој резолуцији. Ханс Граф и Хјустонски симфонијски оркестар су у мају 2012. године поново гостовали у Карнеги Холу као учесници фестивала Spring for Music, са програмом на коме су била Шостаковичева дела.

 

У Европи, Ханс Граф је дириговао Бечку и Лондонску филхармонију, Бечки симфонијски оркестар, Краљевски оркестар Концеретгебау и Оркестар Гевандхаус из Лајпцига, као и Санктпетербуршку филхармонију, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Симфонијски оркестар Баварске радиотелевизије, Ротердамску филхармонију, Будимпештански фестивалиски оркестар, Дрезденску филхармонију, Симфонијски оркестар Данског радија, Филхармонију Холандског радија и друге оркестре. Такође, редован је гост Сиднејског симфонијског оркестра, Филхармоније из Хонг Конга и Сеулске филхармоније.

 

У октобру 2010. године, Граф је предводио Хјустонски симфонијски оркестар на турнеји по Великој Британији, са наступима у Бирмингему, Единбургу, Лидсу, Манчестеру и два наступа у лондонском Барбикан центру. У јуну 2012. године, Хјустонски симфонијски оркестар, под руководством Ханса Графа, био је први велики амерички оркестар који је учествовао на Фестивалу светских симфонијских оркестара у Москви, на коме се представио са два програма, изводећи дела попут Брукнерове Девете симфоније, руску премијеру Симфоније Доктор Атомик Џона Адамса и прво извођење Шостаковичеве Симфоније бр. 11 у Русији од стране неког америчког оркестра.

 

Током лета 2013. године, Граф је поново учествовао на Салцбуршком фестивалу са три различита наступа, укључујући дириговање нове композиције аустријског композитора Герхарда Вимбергера са Оркестром Моцартеум и необичне, мултимедијалне телевизијске поставке Моцартове опере Отмица из сараја са Салцбуршком камератом. Поред тога, учествовао је и на другим престижним европским фестивалима као што су Мађо музикале у Фиренци, фестивали у Брегенцу и Екс ан Провансу. На територији САД-а, учествовао је на фестивалу Тенглвуд, Музичком феситивалу Блосом, Аспен, Вејл Вели и на Музичком фесивалу Грант Парк у центру Чикага.

 

Ханс Граф је искусан оперски диригент, а прво такво искуство имао је у Бечкој државној опери 1981. године, након чега је предводио поставке у оперским кућама у Берлину, Минхену, Паризу, Риму и другим градовима. Графов широки оперски репертоар обухвата неколико светских премијера. Од оперских ангажмана у последње време издвајају се Парсифал у Циришкој опери и Борис Годунов у Рајнској националној опери у Стразбуру.

 

Ханс Граф снима за дискографске куће EMI, Orfeo, CBC, Erato, Capriccio и JVC, а његова бројна издања обухватају комплетне симфонијске опусе Моцарта и Шуберта, премијерни снимак опере Es war einmal А. Цемлинског и комплетних оркестарских композиција Дитијеа, које је снимио са Националним оркестром Аквитаније из Бордоа под надзором самог композитора, у продукцији дискографске куће BMG Arte Nova. Са Хјустонским сифмонијским оркестром је снимио Бартоковог Дрвеног принца за Koch International; Лирску симфонију Цемлинског, Бергову Лирску свиту и Малерову Песму о Земљи за Naxos; као и ДВД издање Планете ХД Одисеја, које је самостално издао Хјустонски симфонијски оркестар. Графови последњи снимци су комплетан опус Паула Хиндемита за виолу и оркестар, са Табеом Цимерман и Немачким симфонијским оркестром из Берлина, као и снимак Кармине Буране уживо са Лондонском филхармонијом.

 

Ханс Граф је рођен у близини Линца. Најпре је учио да свира виолину и клавир, а након што је дипломирао клавир и дириговање у Високој музичкој школи у Грацу, усавршавао се у Италији у класи Франка Фераре и Серђуа Челибадакеа, као и у Русији у класи Арвида Јансонса. Графа је Француска Влада одликовала Националним орденом Легије части због промовисања француске музике широм света, а од Аустрије је добио Велики златни орден части за заслуге према Републици Аустрији. Поред дириговања, Ханс Граф тренутно ради и као професор оркестарског дириговања на Универзитету Моцартеум у Салцбургу.

Share on FacebookTweet about this on Twitter