Languages

Gregor Majerhofer

Dirigent, kompozitor i pijanista Gregor A. Majerhofer trenutno je asistent dirigenta Berlinske filharmonije i prvi dobitnik stipendije Ser Sajmon Retl na Karajan akademiji u Berlinskoj filharmoniji. Diplomac muzičke škole Džulijard, Gregor A. Majerhofer studirao je dirigovanje kod Alana Gilberta.

 

Godine 2015. postavlјen je za asistenta dirigenta Ensemble Intercontemporain, sa kojim je debitovao u Pariskoj filharmoniji 2016. godine, kao zamena u poslednji trenutak za Pabla Herasa-Kasadu. Godine 2017. Majerhofer je izveo premijerne predstave svoje porudžbine, napisane za Ensemble Intercontemporain u Kelnskoj filharmoniji. Majerhofer je dirigovao orkestrom Bavarske državne opere, orkestrom Džulijarda, orkestrom Festivala u Lucernu, kamernim orkestrom iz Minhena, Minhenskim simfonijskim orkestrom, Slovenačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom SWR iz Štutgarta. Sarađivao je sa ansamblima kao što su Askolta, Ensemble Intercontemporain, ansambl Moderna akademija, Ansambl Nostri Temporis iz Kijeva, Ansambl za novu muziku iz Hongkonga i Ansambl Šarun Berlinske filharmonije, kao i sa solistima kao što su Patricija Kopačinskaja, Georg Nigl i Danil Trifonov.

 

Kao kompozitor, Majerhofer je komponovao porudžbinu Bavarske državne opere, Bavarski radio, Minhensko bijenale, Nemačku operu iz Berlina, Ensemble Intercontemporain, Državnu operu iz Hanovera, Ansambl Šarun, Berlinsku filharmoniju i Tirolski festival Erl. Poslednjih nekoliko godina izvedene su premijere njegove dečije opere Die Drei Spinnerinnen (2018), novog dela za Akademiju Berlinske filharmonije (Koncert za insekte, 2018) i savremenog programa sa Ansamblom Šarun (oktet Lageder, 2017).

 

Najistaknutiji momenti u sezoni 2019/2020 uklјučuju koncerte sa Beogradskom filharmonijom, Novim muzičkim ansamblom iz Hongkonga, Kamernim orkestrom iz Minhena i Simfonijskim orkestrom SWR iz Štutgarta. Biće pomoćnik Mihaela Bodera u Bečkoj državnoj operi u izvođenju Oresta Manfreda Trojana, zatim Kirila Peterenka u Berlinskoj filharmoniji u izvođenju Pučinijeve opere Sestra Anđelika, pa Matijasa Pinčera u Državnoj operi u Berlinu u izvođenju opere Ljubičasti sneg Bita Furera i Ser Sajmona Retla na festivalu u Eksanprovansu u izvođenju opere Vocek. Takođe će dirigovati ansamblima Proton i Oktopus.

 

Redovno nastupa kao pijanista na džez koncertima sa svojim bratom Rafaelom kao deo njihovog dueta Imbrothersation, koji je dobio prvu nagradu Zidojčecajtunga Tasilo Kultur u 2009/2010.

 

Gregor A. Majerhofer rođen je u Minhenu 1987. godine. Studirao je kompoziciju na Visokoj školi za muziku i pozorište u Minhenu (sa Jan Milerom-Vilandom), na Nacionalnom konzervatorijumu Muzik Pari (sa Frederikom Durijuom) i na Visokoj školi Robert Šuman u Diseldorfu (kompozicija sa Manfredom Trojanom i dirigovanje sa Ridigerom Bonom). Pored Alana Gilberta, koji mu je bio mentor na studijama za master iz dirigovanja na njujorškom Džulijardu, Majerhofer je takođe studirao kod Džejmsa Rosa i usavršavao se kod Bernarda Haitinka, Fabija Luizija i Johanesa Šlaflija. Pored toga, asistirao je Ser Džordžu Bendžaminu, Piteru Etvešu, Ivanu Fišeru, Danijelu Hardingu, Suzani Malki, Marku Minkovskom, Andrisu Nelsonsu, Andresu Orosko-Estradi, Matijasu Pinčeru i Ser Sajmonu Retlu.

 

Među mnogim nagradama i stipendijama, Gregor A. Majerhofer dobio je Bavarsku umetničku stipendiju, Memorijalnu stipendija Bruna Valtera i nagradu za dirigovanje Čarls Šif.