Languages

Gerit Prisnic

Pravi mađioničar sa dirigentskom palicom, sa takvim zamahom, elegancijom i raskošnim koloritetom, to uvek treba tako da zvuči – samo su neke od pohvala koje Gerit Prisnic dobija za svoje interpretacije savremene muzike, kao i za klasično-romantičarski repertoar. Rodom iz Bona, Prisnic je predvodio tri premijere u Folksoperi u Beču 2022. godine i veoma je rado viđen gost na čelu brojnih međunarodnih orkestara i opera. Predstojeći debi nastupi uključuju i Beogradsku filharmoniju, Filharmoniju Brno i Getingenski simfonijski orkestar.

 

Po završetku studija sa odličnim uspehom na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, prvi angažman mu je bio u Teatru u Erfurtu. Od 2006. godine, Gerit Prisnic sarađuje sa Folksoperom u Beču, gde je dirigovao izuzetno raznolikim repertoarom, od Mocarta do Berlioza, Štrausa, Trojana i Glanerta. U sezoni 2018/19 bio je glavni gostujući dirigent u Teatru u Kemnicu. Izvođenje Romea i Julije Hektora Berlioza pod njegovom dirigentskom palicom nagrađeno je priznanjem Austrijskog muzičkog pozorišta 2019. godine kao najbolja baletska produkcija.

 

Dalja gostovanja su ga odvela, između ostalog, u Bečku državnu operu, Koncertgebau u Amsterdamu, Holandski filharmonijski orkestar radija u Hilversumu, Hamburšku državnu operu, Kelnsku operu, Brukner orkestar, Državni teatar u Lincu i Festival operete u Merbišu.

 

Nastupi u Gracu, Mariboru, Augsburgu, Lucernu, Bolonji, Bariju, Kordobi, Sofiji, Tokiju, Nagoji, Južnoj Koreji, kao i sa raznim nemačkim orkestrima i operama, upotpunjuju njegovu dinamičnu karijeru, naročito sa Simfonijskim orkestrom iz Bamberga, Simfonijskim orkestrom radija iz Lajpciga, na Betovenovom festivalu u Bonu, Aalto muzičkim pozorištem iz Esena, Simfonijskim orkestrom minhenskog radija, Državne kapele iz Halea, Simfonijskim orkestrom iz Vupertala, Filharmonijskim orkestrom Robert Šuman iz Kemnica, Filharminijskim orkestrom Virtemberga, Severnonemačkom filharmonijom, Narodnim pozorištem u Rostoku, Nirnberškim simfonijskim orkestrom i mnogim drugim.

 

Gerit Prisnic je sarađivao i sa nekim od vodećih pevača našeg vremena, kao što su Pjotr Bečala, Linda Votson, Veselina Kasarova, Dženifer Larmor i Klaus Florijan Vogt. CD i DVD snimci ovih nastupa i saradnje dostupni su u SONI Klasikal i Junitel.

 

​Godine 2017, Gerit Prisnic se pridružio Fakultetu opere i dirigovanja Univerziteta muzike i umetnosti MUK grada Beča. Godine 2023. će dobiti zvanje univerzitetskog profesora za muzičko dramsko obrazovanje (operska interpretacija).