Languages

Герит Присниц

Прави мађионичар са диригентском палицом, са таквим замахом, елеганцијом и раскошним колоритетом, то увек треба тако да звучи – само су неке од похвала које Герит Присниц добија за своје интерпретације савремене музике, као и за класично-романтичарски репертоар. Родом из Бона, Присниц је предводио три премијере у Фолксопери у Бечу 2022. године и веома је радо виђен гост на челу бројних међународних оркестара и опера. Предстојећи деби наступи укључују и Београдску филхармонију, Филхармонију Брно и Гетингенски симфонијски оркестар.

 

По завршетку студија са одличним успехом на Универзитету Моцартеум у Салцбургу, први ангажман му је био у Театру у Ерфурту. Од 2006. године, Герит Присниц сарађује са Фолксопером у Бечу, где је дириговао изузетно разноликим репертоаром, од Моцарта до Берлиоза, Штрауса, Тројана и Гланерта. У сезони 2018/19 био је главни гостујући диригент у Театру у Кемницу. Извођење Ромеа и Јулије Хектора Берлиоза под његовом диригентском палицом награђено је признањем Аустријског музичког позоришта 2019. године као најбоља балетска продукција.

 

Даља гостовања су га одвела, између осталог, у Бечку државну оперу, Концертгебау у Амстердаму, Холандски филхармонијски оркестар радија у Хилверсуму, Хамбуршку државну оперу, Келнску оперу, Брукнер оркестар, Државни театар у Линцу и Фестивал оперете у Мербишу.

 

Наступи у Грацу, Марибору, Аугсбургу, Луцерну, Болоњи, Барију, Кордоби, Софији, Токију, Нагоји, Јужној Кореји, као и са разним немачким оркестрима и операма, употпуњују његову динамичну каријеру, нарочито са Симфонијским оркестром из Бамберга, Симфонијским оркестром радија из Лајпцига, на Бетовеновом фестивалу у Бону, Алто музичким позориштем из Есена, Симфонијским оркестром минхенског радија, Државне капеле из Халеа, Симфонијским оркестром из Вупертала, Филхармонијским оркестром Роберт Шуман из Кемница, Филхарминијским оркестром Виртемберга, Севернонемачком филхармонијом, Народним позориштем у Ростоку, Нирнбершким симфонијским оркестром и многим другим.

 

Герит Присниц је сарађивао и са неким од водећ́их певача нашег времена, као што су Пјотр Бечала, Линда Вотсон, Веселина Касарова, Џенифер Лармор и Клаус Флоријан Вогт. ЦД и ДВД снимци ових наступа и сарадње доступни су у СОНИ Класикал и Јунител.

 

​Године 2017, Герит Присниц се придружио Факултету опере и дириговања Универзитета музике и уметности МУК града Беча. Године 2023. ће добити звање универзитетског професора за музичко драмско образовање (оперска интерпретација).