Languages

Gabrijel Bebešelea

Gabrijel Bebešelea je glavni dirigent Državnog filharmonijskog orkestra Transilvanija iz Kluž-Napoke.

 

Zbog njegovog zadivljujućeg entuzijazma i muzikalnosti, reputacija mu je brzo i značajno rasla tokom poslednjih godina, što mu je u dirigentskom svetu obezbedilo status nove zvezde u brzom usponu.

 

Najznačajniji događaji u koncertnoj sezoni 2019/20 uključuju njegove debitantske nastupe sa Simfonijskim orkestrom berlinskog radija, Nacionalnim orkestrom Kapitola iz Tuluza, Simfonijskim orkestrom iz Barselone, orkestrom Tonkinstler i Singapurskim simfonijskim orkestrom. Takođe, predstojeći angažmani uključuju ponovni nastup uz Koncerthaus orkestrom u Berlinu, Nacionalnu filharmoniju Rusije, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije Jevgenij Svetlanov i Alster orkestar iz Belfasta.

 

Nedavna gostovanja uključuju nastupe u bečkom Muzikferajnu, Kadogan Holu u London, Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi i sali Santa Ćećilija u Rimu, kao i sa orkestrima kao što su Kraljevska filharmonija, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije Jevgenij Svetlanov, Zagrebačka filharmonija i Alster orkestar.

 

Sa Orkestrom radio Berlina snimio CD udahnuvši novi život oratorijumu Džordža Eneskua Strigoji (Duhovi) i njegovim Pastoralama – Fantazija za mali orkestar (urednik izdanja je Gabriel Bebešelea). CD je objavila izdavačka kuća Kapričo u septembru 2018. godine.

 

Gabriel Bebešelea je prepoznat kao „jedan od najdarovitijih dirigenta rođenih u poslednjim decenijama u Rumuniji“ već sa 32 godine, (Festivalski žurnal Džordž Enesku, 7. septembar 2011). Dobitnik je prve nagrade na Dirigentskom takmičenju Lovro von Matačić (Zagreb 2015), kao i prve nagrade na Dirigentskom takmičenju Muzička omladina (Bukurešt 2011). Gabrijel Bebešelea je bio polufinalista Dirigentskog takmičenja Donatela Flik Londonskog simfonijskog orkestra 2014. i polufinalista takmičenja Gustav Maler Bamberške simfonije 2016. godine.

 

Uvaženi operski dirigent, Bebešelea je 2011. godine postavljen za glavnog dirigenta Rumunske nacionalne opere u Jašiju, postavši tako najmlađi glavni dirigent u Rumuniji. Godine 2015. imenovan je za glavnog dirigenta Nacionalne rumunske opere iz Kluž-Napoke. Godine 2014, osvojio je titulu najbolji dirigent na dodeli nagrada Rumunske nacionalne opere.

 

Nedavni nastupi koji su učvrstili njegovu reputaciju kao vrsnog operskog dirigenta uključuju dirigovanje novom produkcijom Carska nevesta Rimskog-Korsakova u Operi grada Perma i Rosinijevom operom Put u Rems na Rosinijevom festivalu opere u Pezaru. Predstave su bile veoma visoko ocenjene od strane publike i kritike. Sa Državnim filharmonijskim orkestrom Transilvanija iz Kluž-Napoke, Gabrijel Bebešelea je izveo i poluscenske postavke opera Riharda Vagnera Rajnsko zlato i Valkira.

 

Gabriel Bebešelea je poznat i po svojoj posvećenosti istraživanju i ponovnom otkrivanju muzike i odgovoran je za oživljavanje nekoliko davno zaboravljenih ili zanemarenih muzičkih remek-dela. Sa tim ciljem je, 2018. godine, osnovao ansambl Muzika Ričerkata – međunarodni muzički sastav posvećen istorijski autentičnom izvođenju muzike koja se proteže od baroka do modernog doba, sa naglaskom na ranu muziku. Osim što je umetnički direktor sastava Muzika Ričerkata, od 2019. godine je i umetnički direktor istoimenog festivala u svom rodnom gradu Sibijuu.

 

Gabrijel Bebešelea je 2015. godine studirao sa dva najcenjenija svetska dirigenta: Bernardom Haitinkom na Uskršnjem festivalu u Lucernu i sa Kurtom Mazurom na Aurora Klasik festivalu. Takođe, 2011. godine dobio je stipendiju za stažiranje u Kraljevskom orkestru Koncertgebau u Amsterdamu, gde je imao mogućnost da asistira na probama i koncertima nekih od najreprezentativnijih dirigenta današnjice: Marisa Jansonsa, Bernarda Haitinka, Herberta Blomsteda, Kristofa fon Donanjija, Filip Herevegea, Dejvida Zinmana i Elijahua Inbala.