Languages

Габријел Бебешелеа

Габријел Бебешелеа је главни диригент Државног филхармонијског оркестра Трансилванија из Клуж-Напоке.

 

Због његовог задивљујућег ентузијазма и музикалности, репутација му је брзо и значајно расла током последњих година, што му је у диригентском свету обезбедило статус нове звезде у брзом успону.

 

Најзначајнији догађаји у концертној сезони 2019/20 укључују његове дебитантске наступе са Симфонијским оркестром берлинског радија, Националним оркестром Капитола из Тулуза, Симфонијским оркестром из Барселоне, оркестром Тонкинстлер и Сингапурским симфонијским оркестром. Такође, предстојеćи ангажмани укључују поновни наступ уз Концертхаус оркестром у Берлину, Националну филхармонију Русије, Државни академски симфонијски оркестар Русије Јевгениј Светланов и Алстер оркестар из Белфаста.

 

Недавна гостовања укључују наступе у бечком Музикферајну, Кадоган Холу у Лондон, Концертној дворани Чајковски у Москви и сали Санта Ћећилија у Риму, као и са оркестрима као што су Краљевска филхармонија, Државни академски симфонијски оркестар Русије Јевгениј Светланов, Загребачка филхармонија и Алстер оркестар.

 

Са Оркестром радио Берлина снимио ЦД удахнувши нови живот ораторијуму Џорџа Енескуа Стригоји (Духови) и његовим Пасторалама – Фантазија за мали оркестар (уредник издања је Габриел Бебешелеа). ЦД је објавила издавачка кућа Капричо у септембру 2018. године.

 

Габриел Бебешелеа је препознат као „један од најдаровитијих диригента рођених у последњим деценијама у Румунији“ већ са 32 године, (Фестивалски журнал Џорџ Енеску, 7. септембар 2011). Добитник је прве награде на Диригентском такмичењу Ловро вон Матачић (Загреб 2015), као и прве награде на Диригентском такмичењу Музичка омладина (Букурешт 2011). Габријел Бебешелеа је био полуфиналиста Диригентског такмичења Донатела Флик Лондонског симфонијског оркестра 2014. и полуфиналиста такмичења Густав Малер Бамбершке симфоније 2016. године.

 

Уважени оперски диригент, Бебешелеа је 2011. године постављен за главног диригента Румунске националне опере у Јашију, поставши тако најмлађи главни диригент у Румунији. Године 2015. именован је за главног диригента Националне румунске опере из Клуж-Напоке. Године 2014, освојио је титулу најбољи диригент на додели награда Румунске националне опере.

 

Недавни наступи који су учврстили његову репутацију као врсног оперског диригента укључују дириговање новом продукцијом Царска невеста Римског-Корсакова у Опери града Перма и Росинијевом опером Пут у Ремс на Росинијевом фестивалу опере у Пезару. Представе су биле веома високо оцењене од стране публике и критике. Са Државним филхармонијским оркестром Трансилванија из Клуж-Напоке, Габријел Бебешелеа је извео и полусценске поставке опера Рихарда Вагнера Рајнско злато и Валкирa.

 

Габриел Бебешелеа је познат и по својој посвећености истраживању и поновном откривању музике и одговоран је за оживљавање неколико давно заборављених или занемарених музичких ремек-дела. Са тим циљем је, 2018. године, основао ансамбл Музика Ричерката – међународни музички састав посвећен историјски аутентичном извођењу музике која се протеже од барока до модерног доба, са нагласком на рану музику. Осим што је уметнички директор састава Музика Ричерката, од 2019. године је и уметнички директор истоименог фестивала у свом родном граду Сибијуу.

 

Габријел Бебешелеа је 2015. године студирао са два најцењенија светска диригента: Бернардом Хаитинком на Ускршњем фестивалу у Луцерну и са Куртом Мазуром на Аурора Класик фестивалу. Такође, 2011. године добио је стипендију за стажирање у Краљевском оркестру Концертгебау у Амстердаму, где је имао могуćност да асистира на пробама и концертима неких од најрепрезентативнијих диригента данашњице: Мариса Јансонса, Бернарда Хаитинка, Херберта Бломстеда, Кристофа фон Донањија, Филип Херевегеа, Дејвида Зинмана и Елијахуа Инбала.