Languages

Frank Štrobel

Dirigent čijа je međunarodna reputacija izgrađena na repertoaru neobične stilističke raznolikosti, Frank Štrobl je već duže vreme prepoznat kao vodeća figura u svetu gde se film susreće sa muzikom. Imao je ključnu ulogu u uvođenju filmskih koncerata u vodeće operske kuće i koncertne dvorane. Od sezone 2021/22 preuzeo je ulogu šefa dirigenta VDR Funkhaus hora i orkestra iz Kelna.

 

Kao gostujući dirigent, Frank Štrobl diriguje i na filmskim koncertima i orkestrima sa simfonijskim repertoarom, kao što su Filarmonika dela Skala, Simfonijski orkestar finskog radija, geteborški Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar frankfurtskog radija, Simfonijski orkestar iz Londona, Simfonijski orkestar iz Pariza, Luksemburška filharmonija, Nacionalni orkestar Belgije, Filharmonija iz Osla, Orkestar Filharmonija, Simfonijski orkestar radija Rundfunk iz Berlina, Simfonijski orkestar iz Sijetla, Štatskapele iz Drezdena, Sidnejski simfonijski orkestar, Bečki Simfoniker i ciriški Tonhale.  Organizator je filmske simfonijske koncertne serije u Alte Oper u Frankfurtu i Tonhale u Cirihu.

 

Frank Štrobl je već neko vreme posebno aktivan na francuskoj muzičkoj sceni. 2023. godine će sa Nacionalnim orkestrom Francuske premijerno u Parizu izvesti novu partituru Davida Idrija za film Berlin. Simfonija velikog grada. Kasnije će premijeru filmskog koncerta sa igranim filmom Kamelot: Prvo poglavlje producenta, glumca i kompozitora Aleksandra Astieja, održati sa Nacionalnim orkestrom iz Liona. Još jedna premijera, filmskog muzičkog koncerta Čaplin na koncertu. Sa osmehom, izvedena je pod njegovim vođstvom u pariškoj Filharmoniji sa Orkestrom Pariza. Frank Štrobl je takođe redovan gost na Festivalu Lumijer – velikom filmskom festivalu u Lionu. U februaru 2021. godine, dirigovao je na Muzičkim pobedama.

 

Još jedan važan projekat koncerta francuskog filma ostvaren je 2019. godine na Muzikfestu u Berlinu i na Festivalu Lumijer u Lionu: sedmočasovna nema epopeja Abela Gansea Ulica, sa partiturom posebno sastavljenom od 117 dela, napisanih od strane francuskih kompozitora između 1880. i 1920. godine. Nakon rekonstrukcije muzike Sergeja Prokofjeva za Ajzenštajnove filmove Aleksandar Nevski i Ivan Grozni, Štrobl  je dirigovao prvim izvođenjima svojih ostvarenja na Muzikfestu u Berlinu. 2008. godine, originalna kopija filma Metropolis je otkrivena u Buenos Ajresu; dve godine kasnije, potpuno obnovljena verzija filma je premijerno prikazana na Berlinaleu, uz dirigovanje Franka Štrobela i Rundfunk simfonijskim orkestrom iz Berlina. 2006. godine, u drezdenskoj Semperoperi, dirigovao je orkestrom Štatskapele koji je pratio rekonstrukciju filma Kavaljer s ružom sa originalnom muzikom Riharda Štrausa.

 

Van sveta filmske muzike, Frank Štrobl je postigao međunarodnu slavu i prizanje za svoje prve izvedbe i obnove dela Alfreda Šnitkea, Franca Šrekera, Aleksandra fon Zemlinskog i Zigfrida Vagnera. Veliki ruski kompozitor Alfred Šnitke (1934-1998) je za Franka Štrobla rekao da je skladnan, idealni tumač njegovih dela. Štrobl sada ima sva prava na adaptaciju Šnitkove muzike.

 

Godine 2002., Frank Štrobl i Beate Varkentin osnovali su Evropsku filmsku filharmoniju, instituciju posvećenu umetničkom razvoju muzike i filma u koncertnoj dvorani. Iz toga su proizašli ambiciozni projekti kao što je Matriks uživo u Rojal Albert Holu u Londonu. Poseban značaj u ovom kontekstu ima uloga Štrobla kao savetnika TV stanice ZDF/ARTE u emitovanju nemih filmova, što je rezultiralo zapaženim izvedbama legendarnih muzičkih dela.

 

U okviru svoje obimne diskografije, serija CD-ova sa prvim snimcima filmskih svita Alfreda Šnitkea u aranžmanu Franka Štrobla, realizovanih sa berlinskim Runkfunk simfonijskim orkestrom, doživela je veliko priznanje kritike. Peta izdanja ove serije su dobila Opus Klasik nagradu 2022. godine.