Languages

Франк Штробл

Диригент чија је међународна репутација изграђена на репертоару необичне стилистичке разноликости, Франк Штробл је већ дуже време препознат као водећа фигура у свету где се филм сусреће са музиком. Имао је кључну улогу у увођењу филмских концерата у водеће оперске куће и концертне дворане. Од сезоне 2021/22 преузео је улогу шефа диригента ВДР Функхаус хора и оркестра из Келна.

 

Као гостујући диригент, Франк Штробл диригује и на филмским концертима и оркестрима са симфонијским репертоаром, као што су Филармоника дела Скала, Симфонијски оркестар финског радија, гетеборшки Симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар франкфуртског радија, Симфонијски оркестар из Лондона, Симфонијски оркестар из Париза, Луксембуршка филхармонија, Национални оркестар Белгије, Филхармонија из Осла, Оркестар Филхармонија, Симфонијски оркестар радија Рундфунк из Берлина, Симфонијски оркестар из Сијетла, Штатскапеле из Дрездена, Сиднејски симфонијски оркестар, Бечки Симфоникер и циришки Тонхале.  Организатор је филмске симфонијске концертне серије у Алте Опер у Франкфурту и Тонхале у Цириху.

 

Франк Штробл је већ неко време посебно активан на француској музичкој сцени. 2023. године ће са Националним оркестром Француске премијерно у Паризу извести нову партитуру Давида Идрија за филм Берлин. Симфонија великог града. Касније ће премијеру филмског концерта са играним филмом Камелот: Прво поглавље продуцента, глумца и композитора Александра Астиеја, одржати са Националним оркестром из Лиона. Још једна премијера, филмског музичког концерта Чаплин на концерту. Са осмехом, изведена је под његовим вођством у паришкој Филхармонији са Оркестром Париза. Франк Штробел је такође редован гост на Фестивалу Лумијер – великом филмском фестивалу у Лиону. У фебруару 2021. године, дириговао је на Музичким победама.

 

Још један важан пројекат концерта француског филма остварен је 2019. године на Музикфесту у Берлину и на Фестивалу Лумијер у Лиону: седмочасовна нема епопеја Абела Гансеа Улица, са партитуром посебно састављеном од 117 дела, написаних од стране француских композитора између 1880. и 1920. године. Након реконструкције музике Сергеја Прокофјева за Ајзенштајнове филмове Александар Невски и Иван Грозни, Штробел је дириговао првим извођењима својих остварења на Музикфесту у Берлину. 2008. године, оригинална копија филма Метрополис је откривена у Буенос Ајресу; две године касније, потпуно обновљена верзија филма је премијерно приказана на Берлиналеу, уз дириговање Франка Штробела и Рундфунк симфонијским оркестром из Берлина. 2006. године, у дрезденској Семперопери, дириговао је оркестром Штатскапеле који је пратио реконструкцију филма Каваљер с ружом са оригиналном музиком Рихарда Штрауса.

 

Ван света филмске музике, Франк Штробл је постигао међународну славу и призање за своје прве изведбе и обнове дела Алфреда Шниткеа, Франца Шрекера, Александра фон Землинског и Зигфрида Вагнера. Велики руски композитор Алфред Шнитке (1934-1998) је за Франка Штробла рекао да је складнан, идеални тумач његових дела. Штробл сада има сва права на адаптацију Шниткове музике.

 

Године 2002., Франк Штробл и Беате Варкентин основали су Европску филмску филхармонију, институцију посвећену уметничком развоју музике и филма у концертној дворани. Из тога су произашли амбициозни пројекти као што је Матрикс уживо у Ројал Алберт Холу у Лондону. Посебан значај у овом контексту има улога Штробла као саветника ТВ станице ЗДФ/АРТЕ у емитовању немих филмова, што је резултирало запаженим изведбама легендарних музичких дела.

 

У оквиру своје обимне дискографије, серија ЦД-ова са првим снимцима филмских свита Алфреда Шниткеа у аранжману Франка Штробла, реализованих са берлинским Рункфунк симфонијским оркестром, доживела је велико признање критике. Пета издања ове серије су добила Опус Класик награду 2022. године.