Languages

Feliks Mildenberger

Svestran, pronicljiv i veoma muzikalan – to su samo neke od karakteristika koje krase Feliksa Mildenbergera kao dirigenta. Orkestri cene njegov duboko usredsređen odnos prema muzici kojom se bavi i njegovu veliku muzikalnost u kombinaciji sa blagim karakterom. Nakon osvojenog takmičenja za dirigovanje Donatela Flik LSO 2018. godine, Feliks Mildenberger je postao pomoćni dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i redovno sarađuje sa dirigentima kao što su Ser Sajmon Retl, Fransoa Ksavije Rot, Đanandrea Noseda, a koncerte vodi samostalno. Godinu dana ranije osvojio je drugu nagradu na 12. Međunarodnom takmičenju orkestarskog dirigovanja Kadakes u Španiji. Oba ova takmičenja spadaju među najpoznatije za mlade dirigente. Od 2017. godine, takođe je bio dirigent saradnik Dirigentenforuma nemačkog Saveta za muziku i Akademie Musiktheater heute fondacije Nemačke banke.

 

Tokom sezone 2019/20, kao pomoćni dirigent prati Pava Jarvija sa orkestrom Tonhale iz Ciriha. Pre toga je dve godine bio pomoćni dirigent Emanuela Krivena u Nacionalnom orkestru Francuske iz Pariza. Trenutno je Feliks Mildenberger glavni dirigent i umetnički direktor Simfonijskog orkestra Krešendo iz Frajburga, čiji je bio suosnivač 2014. godine.

 

Najzanimljiviji momenti njegove sezone 2019/20 su debi nastupi sa Nacionalnim orkestrom iz Lila, orkestrom Tonhale iz Ciriha, orkestrom Kamerata iz Hamburga, orkestrom Ansambl Modern iz Frankfurta, Simfonijskim orkestrom iz Arhusa u Danskoj, na koncertu u sklopu Nedelje Mocarta u Salcburgu 2020, kao i uzvratnim angažmanima za Teatro Regio Filarmonica Torino, Beogradsku filharmoniju i Simfonijski državni orkestar iz Sankt Peterburga. Pored toga, nakon saradnje sa Bernardom Haitinkom tokom sezone 2018/19, Kraljevski orkestar Koncertgebau ponovo ga je pozvao da bude dirigent koji bi u slučaju potrebe zamenio, ovog puta Marisa Jansonsa.

 

Trenutno sarađuje sa mnogim orkestrima na državnom i međunarodnom nivou, kao što su Nacionalni orkestar Francuske, Londonski simfonijski orkestar, Radijski simfonijski orkestar iz Frankfurta, Kamerni orkestar Folkvang iz Esena, Simfonijski orkestar iz Nirnberga, Filharmonija iz Bremena, Filarmonica Teatro Regio Torino, Filharmonija iz Nagoje, orkestar Kadakesa, Simfonijski orkestar Tenerife, Nacionalni orkestar Loarske oblasti, Beogradska filharmonija i drugi. U septembru 2018. Feliks Mildenberger je u kratkom roku nastupio kao zamena za Ogustana Dimea kako bi održao koncert za pretplatu sa Filharmonijom Kansai iz Osake u Japanu.

 

Feliks Mildenberger bio je pomoćni dirigent u operskoj produkciji u operskom centru u Aspenu i dirigovao je tokom festivala savremene muzike Impuls u Magdeburgu i Desauu. Bio je dirigent saradnik na Muzičkom festivalu u Aspenu 2016/17, gde je studirao kod Roberta Spana, Markusa Štenca, Hjua Volfa, Majkla Sterna, Patrika Samersa, Larija Raklefa, Johanesa Debusa i Federika Kortezea, i dobitnik je dirigentske nagrade Robert Spano.

 

Rođen u Nemačkoj 1990. godine, Feliks Mildenberger je prvo muzičko obrazovanje stekao na violini, violi i klaviru, pre nego što je prešao na orkestarsko dirigovanje u Frajburgu i Beču od 2011. do 2015. godine. Među njegovim profesorima bili su Luc Keler, Mark Stringer, Gerhard Markson, Skot Sandmajer, Masimilijano Matešić. Pored toga, studirao je sa Bernardom Hajtinkom, Pavom Jarvijem, Dejvidom Zinmanom, Nemeom Jarvijem, Johanesom Šleflijem, Nikolasom Paskuetom, Džemsom Rosom  i drugima na majstorskim kursevima, kao i kod Džona Karua, Gabrijela Felca, Olivera Vedera i Marka Pjolea tokom svog rada kao stipendista Dirigentenforuma. Od 2015. do 2017. predavao je orkestarsko dirigovanje na Visokoj muzičkoj školi u Frajburgu.