Languages

Feliks Mildenberger

Pobednik renomirane nagrade Robert Spano Conductor Prize 2016, Feliks Mildenberger je asistent dirigenta Nacionalnog orkestra Francuske od 2017. godine. Iste godine osvojio je drugu nagradu na 12. međunarodnom takmičenju dirigenata u Kadakesu (Španija). On je glavni dirigent i umetnički direktor Simfonijskog orkestra Krešendo u Frajburgu, koga je sam osnovao 2014. godine, a od 2015. do 2017. predavao je orkestarsko dirigovanje na Muzičkom univerzitetu u Frajburgu. Od 2017. on je dirigent stipendista na Dirigentskom forumu Nemačkog muzičkog saveta i Visoke akademije za muziku i pozorište Fondacije nemačke banke.

Pod mentorstvom dirigenata kao što su Emanuel Krivin, Pavo Jarvi i Gerhard Markson, Feliks Mildenberger je već radio sa mnogim orkestrima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. To su, između ostalog, Nacionalni orkestar Francuske, Orkestar u Kadakesu, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Orkestar Tonhale iz Ciriha, Simfonijski orkestar iz Trondhajma, Simfonijski orkestar iz Lucerna, Festivalski gudački orkestar iz Lucerna, Anhaltska filharmonija iz Desaua, Jugozapadna filharmonija iz Konstanca, Virtemberški kamerni orkestar Hajlbron, Filharmonijski orkestar Žorž Enesku iz Bukurešta, Rusenski filharmonijski orkestar.

Bio je asistent nekoliko dirigenata, među kojima su Pavo Jarvi, Robin Tićati, Emanuel Krivin, Konstantinos Karidis, Džejn Glover i drugi. Bio je i asistent dirigenta u operskim produkcijima u Operskom centru Aspen i na Lirskoj akademiji Rošfor u Francuskoj, a takođe je dirigovao koncertima na Impuls festivalu za savremenu muziku 2015. u Desau. Bio je dirigent stipendista na muzičkom festivalu u Aspenu. Nakon uspešnog nastupa na Sedmom međunarodnom takmičenju dirigenata Ser Džordž Šolti 2015. godine u Frankfurtu, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta pozvao ga je da održi seriju koncerata u toku 2016. Godine, u svojstvu gosta-dirigenta.

Feliks Mildenberger je počeo svoje muzičko obrazovanje na violini, violi i klaviru, pre nego što je prešao na orkestarsko dirigovanje u Frajburgu i Beču od 2011. do 2015. godine. Nјegovi učitelјi bili su profesori Luc Keler, Mark Stringer, Gerhard Markson, Skot Sandmajer, Masimilijano Matešić. Pored toga, studirao je sa Bernardom Hajtinkom, Pavom Jarvijem, Dejvidom Zinmanom, Hjuom Volfom, Markusom Stencom, Neme Jarvijem, Robertom Spanom, Mihaelom Šternom, Johanesom Debijem i drugima na majstorskim kursevima i festivalima kao što su Muzički festival u Aspenu, Uskršni festival u Lucernu, Letnja akademija Jarvi, itd.