Languages

Феликс Милденбергер

Победник реномиране награде Robert Spano Conductor Prize 2016, Феликс Милденбергер је асистент диригента Националног оркестра Француске од 2017. године. Исте године освојио је другу награду на 12. међународном такмичењу диригената у Кадакесу (Шпанија). Он је главни диригент и уметнички директор Симфонијског оркестра Крешендо у Фрајбургу, кога је сам основао 2014. године, а од 2015. до 2017. предавао је оркестарско дириговање на Музичком универзитету у Фрајбургу. Од 2017. он је диригент стипендиста на Диригентском форуму Немачког музичког савета и Високе академије за музику и позориште Фондације немачке банке.

Под менторством диригената као што су Емануел Кривин, Паво Јарви и Герхард Марксон, Феликс Милденбергер је већ радио са многим оркестрима, како на националном, тако и на међународном нивоу. То су, између осталог, Национални оркестар Француске, Оркестар у Кадакесу, Симфонијски оркестар Радио Франкфурта, Оркестар Тонхале из Цириха, Симфонијски оркестар из Трондхајма, Симфонијски оркестар из Луцерна, Фестивалски гудачки оркестар из Луцерна, Анхалтска филхармонија из Десауа, Југозападна филхармонија из Констанца, Виртембершки камерни оркестар Хајлброн, Филхармонијски оркестар Жорж Енеску из Букурешта, Русенски филхармонијски оркестар.

Био је асистент неколико диригената, међу којима су Паво Јарви, Робин Тићати, Емануел Кривин, Константинос Каридис, Џејн Гловер и други. Био је и асистент диригента у оперским продукцијима у Оперском центру Аспен и на Лирској академији Рошфор у Француској, а такође је дириговао концертима на Импулс фестивалу за савремену музику 2015. у Десау. Био је диригент стипендиста на музичком фестивалу у Аспену. Након успешног наступа на Седмом међународном такмичењу диригената Сер Џорџ Шолти 2015. године у Франкфурту, Симфонијски оркестар Радио Франкфурта позвао га је да одржи серију концерата у току 2016. Године, у својству госта-диригента.

Феликс Милденбергер је почео своје музичко образовање на виолини, виоли и клавиру, пре него што је прешао на оркестарско дириговање у Фрајбургу и Бечу од 2011. до 2015. године. Његови учитељи били су професори Луц Келер, Марк Стрингер, Герхард Марксон, Скот Сандмајер, Масимилијано Матешић. Поред тога, студирао је са Бернардом Хајтинком, Павом Јарвијем, Дејвидом Зинманом, Хјуом Волфом, Маркусом Стенцом, Неме Јарвијем, Робертом Спаном, Михаелом Штерном, Јоханесом Дебијем и другима на мајсторским курсевима и фестивалима као што су Музички фестивал у Аспену, Ускршни фестивал у Луцерну, Летња академија Јарви, итд.