Languages

Феликс Милденбергер

Свестран, проницљив и веома музикалан – то су само неке од карактеристика које красе Феликса Милденбергера као диригента. Оркестри цене његов дубоко усредсређен однос према музици којом се бави и његову велику музикалност у комбинацији са благим карактером. Након освојеног такмичења за дириговање Донатела Флик ЛСО 2018. године, Феликс Милденбергер је постао помоћни диригент Лондонског симфонијског оркестра и редовно сарађује са диригентима као што су Сер Сајмон Ретл, Франсоа Ксавиjер Рот, Ђанандреа Носеда, а концерте води самостално. Годину дана раније освојио је другу награду на 12. Међународном такмичењу оркестарског дириговања Кадакес у Шпанији. Оба ова такмичења спадају међу најпознатије за младе диригенте. Од 2017. године, такође је био диригент сарадник Диригентенфорума немачког Савета за музику и Akademie Musiktheater heute фондације Немачке банке.

 

Током сезоне 2019/20, као помоћни диригент прати Пава Јарвија са оркестром Тонхале из Цириха. Пре тога је две године био помоћни диригент Емануела Кривена у Националном оркестру Француске из Париза. Тренутно је Феликс Милденбергер главни диригент и уметнички директор Симфонијског оркестра Крешендо из Фрајбурга, чији је био суоснивач 2014. године.

 

Најзанимљивији моменти његове сезоне 2019/20 су деби наступи са Националним оркестром из Лила, оркестром Тонхале из Цириха, оркестром Камерата из Хамбурга, оркестром Ансамбл Модерн из Франкфурта, Симфонијским оркестром из Архуса у Данској, на концерту у склопу Недеље Моцарта у Салцбургу 2020, као и узвратним ангажманима за Театро Регио Филармоница Торино, Београдску филхармонију и Симфонијски државни оркестар из Санкт Петербурга. Поред тога, након сарадње са Бернардом Хаитинком током сезоне 2018/19, Краљевски оркестар Концертгебау поново га је позвао да буде диригент који би у случају потребе заменио, овог пута Мариса Јансонса.

 

Тренутно сарађује са многим оркестрима на државном и међународном нивоу, као што су Национални оркестар Француске, Лондонски симфонијски оркестар, Радијски симфонијски оркестар из Франкфурта, Камерни оркестар Фолкванг из Есена, Симфонијски оркестар из Нирнберга, Филхармонија из Бремена, Филармоница Театро Регио Торино, Филхармонија из Нагоје, оркестар Кадакеса, Симфонијски оркестар Тенерифе, Национални оркестар Лоарске области, Београдска филхармонија и други. У септембру 2018. Феликс Милденбергер је у кратком року наступио као замена за Огустана Димеа како би одржао концерт за претплату са Филхармонијом Кансаи из Осаке у Јапану.

 

Феликс Милденбергер био је помоћни диригент у оперској продукцији у оперском центру у Аспену и дириговао је током фестивала савремене музике Импулс у Магдебургу и Десауу. Био је диригент сарадник на Музичком фестивалу у Аспену 2016/17, где је студирао код Роберта Спана, Маркуса Штенца, Хјуа Волфа, Мајкла Стерна, Патрика Самерса, Ларија Раклефа, Јоханеса Дебуса и Федерика Кортезеа, и добитник је диригентске награде Роберт Спано.

 

Рођен у Немачкој 1990. године, Феликс Милденбергер је прво музичко образовање стекао на виолини, виоли и клавиру, пре него што је прешао на оркестарско дириговање у Фрајбургу и Бечу од 2011. до 2015. године. Међу његовим професорима били су Луц Келер, Марк Стрингер, Герхард Марксон, Скот Сандмајер, Масимилијано Матешић. Поред тога, студирао је са Бернардом Хајтинком, Павом Јарвијем, Дејвидом Зинманом, Немеом Јарвијем, Јоханесом Шлефлијем, Николасом Паскуетом, Џемсом Росом  и другима на мајсторским курсевима, као и код Џона Каруа, Габријела Фелца, Оливера Ведера и Марка Пјолеа током свог рада као стипендиста Диригентенфорума. Од 2015. до 2017. предавао је оркестарско дириговање на Високој музичкој школи у Фрајбургу.